Справа Гринкевича: дружина скандального бізнесмена позбулась частки в одній із компаній

Читать на русском
Автор
927
Подружжя Гринкевичів з донькою
Подружжя Гринкевичів з донькою. Фото Соцмережі

Їй належала половина підприємства

Дружина львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича, якого підозрюють у шахрайствах із закупівлями для армії та хабарі високопосадовцю ДБР, Світлана позбулася частки власності у ТОВ "Маоріс". Ця компанія орендує землі поблизу Ясниського кар'єру у Львівській області.

Світлані Гринкевич належало 50% підприємства, пише zaxid.net. За інформацією аналітичного порталу YouControl, також Світлана Гринкевич з вересня 2023 року до 26 січня 2024 року була керівницею ТОВ "Маоріс".

Компанія "Маоріс" з 2021 року орендує шість земельних ділянок загальною площею 21,02 га на території Ясниського кар'єру у селі Зелів, що за приблизно 20 км від Львова. Землі перебувають у комунальній власності й призначені для промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони тощо. Компанія може користуватися територіями до вересня 2026 року.

У 2021 році ТОВ "Маоріс" планувало створити на території кар'єру відпочинковий комплекс з ресторанами, готелями, пляжними зонами та спортивним комплексом для дітей. Однак представники обласної та місцевої влади у коментарях виданню запевняли, що не видавали необхідних для будівництва дозволів та документів. ТОВ "Маоріс" так і не розпочало зводити відпочинковий комплекс.

Родині Гринкевичів також належить ПрАТ "Кар'єроуправління", яке орендує землі кар'єру. Підприємство з 2023 року на 66,9% належить Світлані Гринкевич та її доньці Ользі Швед. Згідно з YouControl, ПрАТ "Кар'єроуправління" орендує у Яворівському районі 13 земельних ділянок площею 101,4 га. Дев'ять з цих ділянок площею 98,7 га розташовані навколо Ясниського кар'єру. Землі перебувають у державній власності й призначені для будівництва та обслуговування об'єктів спорту й користування надрами. На YouControl йдеться, що ПрАТ "Кар'єроуправління" має чинний дозвіл на видобування піску у Ясниському кар'єрі до 2041 року та на розробку родовища до 2037 року.

Компанія "Маоріс" працювала з травня 2021 року та була зареєстрована в Мукачево Закарпатської області. Її засновником та власником був Ярослав Ніга. Того ж року у вересні компанію перереєстрували у Львові. У вересні 2023 року до структури власності увійшла Світлана Гринкевич із внеском до статутного капіталу розміром 62 тис. грн. Також частину бізнесу придбав Володимир Волошин. Підприємство зареєстрували у селі Зелів Яворівського району. Станом на січень 2024 року Володимир Волошин є єдиним бенефіціаром ТОВ "Маоріс". Керівницею замість Світлани Гринкевич стала Мар'яна Клочко.

Нагадаємо, наприкінці грудня 2023 року ДБР затримало одного з найбільших постачальників Міноборони, який хотів дати хабар. Ним виявився львівський бізнесмен Ігор Гринкевич.

Ігоря Гринкевича та його сина Романа підозрюють у заподіянні шкоди державі на суму майже 1 млрд грн. Вони були основними постачальниками одягу для ЗСУ. Їх підозрюють у невиконанні всіх умов контрактів та постачанні неякісних речей для воїнів за завищеними цінами. Деякі умови тендерів були виконані із запізненнями у 3-5 місяців. Після того, як скандал навколо Гринкевичів отримав суспільний резонанс, Міноборони розірвало контракти з їхніми фірмами.

Скандал змінив життя членів родини. Дружині Ігоря Гринкевича, Світлані, довелося піти зі своєї роботи. Вона звільнилася з "Львівської політехніки" через вимоги студентів. Світлана Гринкевич написала заяву за власним бажанням.

Наречена Романа, художниця Соня Морозюк, розірвала з ним заручини. Вона пообіцяла продати його подарунки, а гроші пожертвувати на ЗСУ. Користувачі мережі неоднозначно відреагували на заяву Соні Морозюк.