Україна поновила постачання гуманітарної пшениці: куди пішло перше у 2024 році судно

Читать на русском
Автор
Балкер SKY GATE з українською пшеницею
Балкер SKY GATE з українською пшеницею. Фото Facebook.com

Постачання відбувається в рамках програми "Grain From Ukraine"

Уперше у 2024 році з порту України вийшло судно з гуманітарною пшеницею. Відомо, що для Нігерії балкер SKY GATE транспортує 25 тисяч тонн зерна.

Про це пише на Facebook-сторінці Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України. Це судно зафрахтоване Всесвітньою продовольчою програмою ООН в рамках програми "Grain From Ukraine".

За словами віцепрем'єр-міністра з відновлення України Олександра Кубракова, український коридор сьогодні основний шлях для доступу продукції українських аграріїв на світові ринки. І це надважливо для економічного відновлення країни й підтримки продовольчої безпеки світу. З портів Одеси лише за пів року було експортовано понад 15 млн тонн українських зернових вантажів.

Погрузка судна зерном
Погрузка судна зерном

Кубраков зауважив, що Україна відновлює постачання гуманітарної пшениці в рамках програми "Grain From Ukraine" для країн, які опинились на межі голоду.

Погрузка судна пшеницею за програмою Grain From Ukraine
Погрузка судна пшеницею за програмою Grain From Ukraine

"Українським коридором рухається балкер SKY GATE з 25 тисячами тонн української гуманітарної пшениці для Нігерії", — пише пресслужба.

Зауважимо, що програма "Grain From Ukraine" була ініційована президентом України Володимиром Зеленським в листопаді 2022 року та реалізується спільно зі Всесвітньою продовольчою програмою ООН і країнами-донорами.

У перший рік до програми приєдналися 34 країни та міжнародні організації. Було відправлено 170 тис. тонн гуманітарної пшениці до Ефіопії, Ємену, Сомалі, Кенії, Афганістану.

Раніше "Телеграф" писав, що Зеленський закликав ЄС припинити експорт снарядів до третіх країн.