В Одесі мобілізували чоловіка з епілепсією, він помер у перший день служби: подробиці трагедії

Читать на русском
Автор
2329
Ілюстративне зображення
Ілюстративне зображення. Фото militaryleak.com

Ситуація знаходиться під особистим контролем уповноваженого з прав людини

У мережі активно почала поширюватись інформацію про те, що в Одесі мобілізували чоловіка з інвалідністю, який пізніше помер у перший же день служби. Відомо, що він хворів на епілепсію.

На подію відреагував уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. Він також додав, що ситуація перебуває під його особистим контролем.

"За моїм запитом спеціалізована прокуратура у сфері оборони взяла на контроль, а також забезпечила проведення заходів нагляду, спрямованих на ефективне досудове розслідування кримінальних проваджень за фактом смерті вказаної особи", — зазначив Лубінець.

А саме перевірять:

  • непроведення належного медичного огляду військовозобов’язаного;
  • невжиття службовими особами в/ч своєчасних та необхідних заходів медичної допомоги.

Ба більше, для запобігання вчинення таких правопорушень, омбудсмен звернувся до органів військового командування щодо посилення контролю та неухильного дотримання вимог законодавства під час проведення мобілізаційних заходів, військового обліку громадян та проходження ними ВЛК у ТЦК та СП.

"На даний час хід досудових розслідувань перебуває на моєму постійному контролі.Дотримання прав військовозобов’язаних є одним з пріоритетних напрямків діяльності демократичної та розвиненої держави, особливо в період воєнного стану!" — додав Лубінець.

Що відомо про смерть мобілізованого

Зауважимо, що У серпні 2023 року військовий комісаріат Одеської області мобілізував 29-річного чоловіка, на ім'я Борис, який мав проблеми зі здоров'ям. За повідомленнями, чоловік пройшов медичну комісію протягом двох годин і був негайно доставлений до військової частини.

Того ж вечора Борису стало погано, його знудило. Під час ранкового тренування у нього стався епілептичний напад, і він втратив свідомість. Однак лікарі не надали йому належної допомоги. Потім у нього стався ще один напад, і лікарі констатували його смерть.

Тоді речниця ОК "Південь" Наталія Гуменюк зауважила, що документи про здоров’я та придатність чоловіка до військової служби військкомат отримав від працівників лікарні, де той проходив медичну комісію.

А глава Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер казав, що Спеціалізована військова прокуратура області розслідує цей інцидент. Тоді його кваліфікували за ч. 1 ст. 115 та ч. 4 ст. 425 Кримінального кодексу України.

Раніше "Телеграф" писав, що невелике село Космач на Івано-Франківщині за лічені години "прославилося" на всю Україну. На жаль, ця слава пов’язана зі скандалом, який там спалахнув після нападу розлюченого натовпу на жінку з дитиною. Фотокор "Телеграфу" Ян Доброносов побував у цьому населеному пункті та підготував для наших читачів фоторепортаж.