Відповідь полякам не забарилась: українські перевізники вже на пункті пропуску, що будуть робити

Читать на русском
Автор
4026
Українці біля міжнародного пункту пропуску "Ягодин — Дорогуськ"
Українці біля міжнародного пункту пропуску "Ягодин — Дорогуськ". Фото Колаж "Телеграф"

На місці проведення акції чергують правоохоронці

Сьогодні, 15 лютого, біля міжнародного пункту пропуску "Ягодин — Дорогуськ" розпочалася мирна акція протесту українських перевізників, які зібралися у відповідь на дії польських фермерів. Попередньо вони планують перебувати на кордоні до березня, якщо польська сторона не зніме блокаду.

Про це стало відомо з прямого ефіру "Єдині новини". За планом на кордоні має зібратися до 50 машин.

Представник перевізників Віталій Коценко повідомив, що українські водії будуть повністю віддзеркалювати дії поляків. Вони будуть затримувати фури для перевірки документів та товарів.

Кореспондент "Суспільного" повідомляє, що станом на 11:00 до кордону колоною приїхали 15 вантажівок українських перевізників і орієнтовно 20 легкових авто. На місці проведення акції чергують правоохоронці. На вантажівках водії розмістили плакати із написами українською, польською і англійською мовами.

Українські перевізники біля міжнародного пункту пропуску "Ягодин — Дорогуськ". Фото - Суспільне
Українські перевізники біля міжнародного пункту пропуску "Ягодин — Дорогуськ". Фото - Суспільне

Що цьому передувало

Нагадаємо, у понеділок, 12 лютого, польські фермери знову розпочали блокаду пунктів пропуску на кордоні з Україною. Рух вантажівок був утруднений одразу на трьох напрямках. Скарги лишаються ті самі — митний безвіз, що спричинив потік тонн дешевшого зерна до Європи.

Того ж дня, польські фермери висипали зерно з українських вантажівок на кордоні. Українське суспільство кроку поляків з розсипаним зерном не зрозуміло та сприйняло як образу та неповагу. Адже посівна та жнива в Україні другий рік поспіль проходили з ризиком для життя українських фермерів та іноді закінчувалися трагічно, в умовах дефіциту ресурсів для розмінування, бомбардувань ангарів з тоннами збіжжя у портах Чорного моря та блокуванням водних маршрутів окупантами.

Станом на 13 лютого заблоковано шість пропускних пунктів. Польські протестувальники мають намір знову заблокувати всі пропускні пункти на кордоні України, а разом з ними і під’їзні шляхи до залізничних перевалочних станцій та морських портів.

Раніше "Телеграф" писав, що польський міністр вибачився перед Україною за висипане зерно. Чеслав Секерський спробував виправдати їх, заявивши, що таких заходів "часто вдаються фермери в різних країнах". Він зазначив, що виступає за діалог та прямі переговори як найкращу форму вирішення складних проблем.