СБУшників відправили на фронт? Bihus.ihfo дізнались, куди поділись фігуранти їхнього розслідування

Читать на русском
Автор
Ілюстративне зображення
Ілюстративне зображення. Фото СБУ

Відповідь журналісти дізнались у СБУ

Після відкриття справи про незаконне стеження за командою журналістів-розслідувачів з Bihus.info СБУ повідомила, що виконувачем обовʼязків керівника Департаменту захисту національної державності (ДЗНД) призначено Андрія Іщука. А от фігурантам справи знайшли інший вид діяльності.

Про це інформує Bihus.info. За їхніми словами, Служба безпеки України відповіла на питання про те, чи продовжують виконувати свої службові обов'язки зараз представники ДЗНД СБУ, про яких йдеться в сюжеті Bihus.info, а саме Ігор Кравченко, Євген Коноваленко, Тарас Садовник.

У відповіді СБУ, як пишуть журналісти, зазначили, що згадані фігуранти розслідування Bihus.info "вже в Донецькій та Луганській областях". З контексту випливає, що їх нібито було відправлено у зону бойових дій.

Скриншот документу Bihus.ihfo

Зауважимо, що раніше глава СБУ Василь Малюк заявив, що було прийнято кадрові рішення, зокрема – щодо звільнення керівника ДЗНД та переформатування роботи тих підрозділів департаменту, які потребують змін та підсилення.

Що відомо про скандал

Журналісти Bihus.Info у вечері 5 лютого випустили власне розслідування інциденту, у якому йшлося, що за ними незаконно стежили працівники ДЗНД Служби безпеки України.

Перед цією публікацією Bihus.Info президент Володимир Зеленський звільнив начальника ДЗНД Романа Семенченка. У СБУ пояснили це "оптимізацією".

Також після виходу журналістського розслідування у СБУ сказали, що отримали оперативну інформацію, що серед клієнтів наркодилерів, через яких наркотичні речовини постачалися іншим громадянам, була операторка Bihus.Info.

Журналісти й медіа засудили кампанію тиску на незалежних журналістів та закликали Зеленського взяти під свій контроль розслідування злочинів проти медійників.

Раніше "Телеграф" писав, що в Україні розпочато ще одне кримінальне провадження зі стеження за командою Bihus.Info. Воно стосується факту перешкоджання виконанню професійних обов’язків.