Україна заявила про готовність повернути консульство у Придністров’ї, але є дві умови

Читать на русском
Автор
12647
Тираспіль
Тираспіль. Фото росЗМІ

Київ закликав якнайшвидше вивести російські війська з придністровського регіону

Україна готова розглянути поновлення виїзних консульських послуг на території придністровського регіону Молдови. Наразі цей регіон контролюється невизнаною "Придністровською республікою".

У понеділок, 19 лютого, посол з особливих доручень МЗС України Паун Роговей зустрівся з віце-прем’єр-міністром Республіки Молдова з питань реінтеграції Олегом Серебряном та лідером придністровського регіону Республіки Молдова Вадимом Красносільським. Про це повідомляється на сайті МЗС України.

Співрозмовники обговорювали проблемні питання економічного та соціально-гуманітарного характеру у відносинах між Кишиневом та Тирасполем. Українська сторона наголосила, що підтримує виключно мирне врегулювання "придністровського питання". При цьому має бути збережений суверенітет та територіальна цілісність Молдови в межах її міжнародно визнаних кордонів. Більше того, Київ "рішуче реагуватиме" на будь-які провокації, спрямовані як на втягування придністровського регіону у війну Росії проти України, так і на дестабілізацію ситуації в Молдові в цілому.

Крім того, українська сторона підтвердила свою позицію щодо дисфункції формату "5+2" — дипломатичної платформи, спрямованої на вирішення Придністровського конфлікту, що складається з представників Молдови, Придністров’я (учасники конфлікту), Росії, України та ОБСЄ (посередників), Європейського Союзу та США (спостерігачів). Причина в тому, що у форматі є країна-агресор Росія.

Київ закликав якнайшвидше вивести російські війська з придністровського регіону, утилізувати боєприпаси на складах у селі Ковбасна. Місія на Дністрі має бути переформатована з військової на цивільну. У свою чергу представник Тирасполя підтвердив готовність взаємодіяти з Кишиневом щодо відкриття нових транспортних коридорів для українського експорту.

Водночас Україна висловила готовність розглянути питання щодо відновлення виїзних консульських послуг для громадян України на території "Придністров’я". Однак це можливо при виконанні двох вимог:

  • забезпечення безпеки для українських консульських працівників;
  • гарантування дипломатам безперешкодного переміщення до/з місця проведення виїзних консульських дій.

Довідково: Придністров’я — це регіон вздовж лівого берега річки Дністер. 1990 року в регіоні за військової підтримки армії РФ утворилася самопроголошена "Придністровська Молдавська Республіка". У світі її визнали лише кілька держав із невизнаним сепаратистським статусом — "Абхазія" та "Південна Осетія". Столицею цієї "республіки" є місто Тираспіль.

Як повідомляв "Телеграф", льотчик-інструктор, полковник ЗСУ у запасі, військовий експерт Роман Світан вважає, що Україна може вирішити "питання з Придністров’ям". Для цього Молдова має ухвалити певне рішення.