У Європарламенті розповіли, коли почнуться переговори про членство України в ЄС, а посол озвучила сумний прогноз

Читать на русском
Автор
Роберта Мецола Новина оновлена 09 травня 2024, 18:46
Роберта Мецола. Фото Колаж

Підстави для оптимізму є

Уже до кінця першого півріччя 2024 року, тобто у червні, можуть початися офіційні переговори щодо вступу України в ЄС. Таку оцінку озвучила під час пресконференції у Києві президентка Європарламенту Роберта Мецола, яка прибула до Києва з неанонсованим візитом в День Європи.

Про це пише "Європейська правда". Вона наголосила, що таке рішення ухвалюється державами-членами без участі парламенту, проте підстави для оптимізму є.

"Вступні переговори мають розпочатися якнайшвидше, і я оптимістична щодо того, що переговорна рамка може бути схвалена державами-членами ЄС у червні", – заявила Мецола.

Зауважимо, що період головування Угорщини у Раді ЄС починається вже з 1 липня, тому важливо ухвалити необхідні рішення щодо України до цього.

Президентка Європарламенту у своєму звернені запевнила українського президента Володимира Зеленського у тому, що, попри вибори нового скликання Європарламенту, прихильність цього органу до України збережеться.

"Європарламент надасть Україні усю можливу допомогу, щоби просунутися у виконанні усіх необхідних кроків на її європейському шляху. І ми лишимося настільки відкритими у цій підтримці, як і були", – сказала вона.

Водночас посол ЄС в Україні Катаріна Матернова вважає цілком реальним приєднання у 2030 році. За її словами, війна сильно впливає на цей процес, як і прогрес стосовно реформ.

"З огляду на мої власні спостереження, на життя в Києві, на взаємодію з українською владою, представниками бізнесу та медіа, а також зважаючи на процес розширення в минулому, який я добре знаю, я вважаю, що 2030 рік – це цілком реальна дата", – сказала Матернова.

Нагадаємо, що торік президент України Володимир Зеленський прогнозував, що вже через два роки Україна зможе вступити в ЄС.

Раніше "Телеграф" писав, що сусідка України може поділитися своїми Patriot, але за певної умови.