ДБР затримало відомого вугільного бізнесмена: що відомо (фото)

Читать на русском
Автор
Шахта Новина оновлена 17 травня 2024, 14:25
Шахта. Фото Соцмережі

Оперативні дії тривають

Бізнесмена Віталія Кропачова, у якого є активи у вугільному, газовому, енергетичному та медійному бізнесі, затримали українські правоохоронці у пʼятницю, 17 травня. Офіційно причину його затримання не зазначається.

Більше подробиць правоохоронці розкриють згодом. Відповідну інформацію hromadske підтвердили в Державному бюро розслідувань.

"Це правда. Тривають активні оперативні дії", — сказали в ДБР.

Фото нібито затримання, які ширяться мережею

Зауважимо, що у медіапросторі шириться інформація, що бізнесмен був причетний до розкрадання вугільних шахт нашої держави. Зокрема, згадується про те, що раніше правоохоронці розслідували причетність Кропачова до схеми, у межах якої впродовж 2016-2018 років група людей фактично встановила контроль за державними закупівлями "Селидіввугілля", "Мирноградвугілля" та "Шахтоуправління Південнодонбаське №1". Тоді слідство встановило, що ці підприємства закупили за завищеними цінами різноманітне обладнання, незаконно переплативши понад 51 млн гривень.

Проте, за словами технічного директора телеканалу Ukrainе World News, активи якого має Віталій Кропачов, Дмитра Скідана у коментарі "Детектор медіа", наразі обшуків на телеканалі немає. "Але як це вплине на роботу каналу, ще не знаю", — додав він.

Генеральна продюсерка Ольга Гіржева наголосила, що канал працює у звичному режимі.

Що відомо про Віталія Кропачова

Віталій Кропачов є власником "Укрдонінвесту" (вугільний бізнес та видобуток газу). У 2014 році він викупив кілька збагачувальних фабрик на підконтрольній частині Донеччини та Луганщини, а у 2017-му — шахту "Краснолиманська".

У бізнесмена є активи в машинобудівній, будівельній та транспортній галузях. До того ж він володіє медіаактивами, адже у 2019 році купив телеканали "Інфо 24", "ТВі" та "Погода", а в грудні 2021-го — компанію-оператора цифрового мультиплекса "Ера Продакшн".

Улітку 2022 року Кропачов купив компанію "Корона Санрайс", яка володіла цифровою ліцензією на трансляцію "4 каналу", а у 2023-му запустив телеканал Ukraine World News на основі заборонених телеканалів "112 Україна" та NewsOne.

Раніше "Телеграф" писав, що нардепу Андрію Клочку, якого підозрюють у незаконному збагаченні на 11 млн грн, Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід. Мова ведеться про заставу на суму 12 млн грн.