Українців, які проживають за межами України, не випускатимуть із країни і можуть мобілізувати: подробиці

Читать на русском
Автор
129780
Паспорт Новина оновлена 04 червня 2024, 23:52
Паспорт. Фото Ілюстративне фото

В Україні заборонено мати подвійне громадянство

Україна з 1 червня скасувала виключення "проживання за кордоном". У Держприкордонслужбі України пояснили у коментарі "Телеграфу", що йдеться про громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які постійно проживають за межами України та мають відповідні позначки у своїх документах про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання. Вони більше не мають змоги виїжджати за межі України. При цьому в посольстві США в Україні зазначили, що це правило поширюється і на осіб, які мають громадянство і України, і США (оскільки Україна не визнає подвійного громадянства).

Спікер Державної прикордонної служби України Андрій Демченко у коментарі "Телеграфу" наголосив, що в Україні заборонено мати подвійне громадянство.

"Вкотре можу зазначити, що в Україні заборонено мати подвійне громадянство. Навіть якщо громадянин України має паспорт іншої країни вони в першу чергу розглядаються виключно як громадяни України й на них поширюються права та обов’язки громадян України", — наголосив Демченко.

Він зазначив, що такі норми діяли і раніше, і якщо на кордоні прикордонники виявляють громадян нашої країни, які на паспортному контролі видають себе за іноземців, то такі громадяни завжди притягуються до певної відповідальності.

"Окрім цього не варто плутати з громадянами України, які постійно проживають за межами України і які мали відповідні відмітки в своїх документах про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітки (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України. Раніше такі громадяни України чоловічої статі у віці від 18 до 60 на час воєнного стану також мали можливість виїздити за межі України. Однак зі зміною норм законодавства тепер така можливість для них обмежена", — пояснив речник Держприкордонслужби.

Про скасування Україною виключення "проживання за кордоном" з 1 червня попередили своїх співгромадян у посольстві США в Україні 4 червня.

"Українське законодавство не визнає подвійне громадянство. Таким чином, під час перебування в Україні американсько-українські подвійні громадяни розглядаються виключно як громадяни України і на них поширюються права та обов’язки громадян України", — йдеться у повідомленні посольства.

У дипустанові нагадали, що зараз в Україні діє воєнний стан і чоловіки 18-60 років не можуть виїжджати за межі країни, якщо вони придатні до військової служби. Раніше особи з подвійним американо-українським громадянством могли безперешкодно в’їжджати та виїжджати з України, але за умови, що вони зняли з реєстрації своє місце проживання в Україні та зареєстрували його до США.

У посольстві додали, що ніяк не можуть змінити ситуацію і порадили уважно вивчити інформацію на сайті Державного департаменту США, де зазначено всю необхідну інформацію для мандрівників з подвійним громадянством.

"Якщо ви перебуваєте в Україні і не можете покинути країну, залишайтеся на місці (shelter in place) та виконуйте всі місцеві розпорядження. Якщо ви зараз не перебуваєте в Україні, ми настійно рекомендуємо забороняти будь-які поїздки в Україну громадянам США віком від 18 до 60 років, які також мають українське громадянство або претендують на українське громадянство та не бажають залишатися в Україні на невизначений термін. Існує надзвичайно високий ризик, що вам не дозволять виїхати навіть із паспортом США", — йдеться у повідомленні.

Адвокат Ростислав Кравець прокоментував, що це означає для таких громадян: "Формально посольство США повідомило, що воно не може допомогти своїм громадянам, які мають подвійне громадянство, виїхати з України. Також громадян США з громадянством України можуть мобілізувати".

Також "Телеграф" розповідав про те, що 88-річний чоловік вийшов пішки із окупованої території України. Він не хотів набувати громадянства Росії.