Замініть кальку з російської: є два варіанти сказати "з прошедшим" українською

Читать на русском
Автор
Як українською сказати "з прошедшим" — є два варіанти Новина оновлена 09 серпня 2024, 14:00
Як українською сказати "з прошедшим" — є два варіанти. Фото Freepik

В українській мові слово "з прошедшим" дуже ріже слух

Через війну, розв’язану Росією, багато українців усвідомлено відмовилися від російської мови й перейшли на державну, підтримуючи свою культуру та ідентичність. Однак у процесі цього переходу нерідко виникає питання: як правильно перекласти певні слова, щоб зберегти їхній зміст.

На порталі Santmat розповіли, як українською мовою правильно сказати "з прошедшим", наприклад, якщо хочете привітати людину з минулим святом. Виявляється, можна використати два варіанти.

Як українською правильно сказати "з прошедшим"

Часто ми використовуємо слово "прошедший" коли хочемо привітати когось з нещодавньою подією або відзначити період, що нещодавно завершився. Воно стало звичним у повсякденному мовленні, але в українській мові дуже ріже слух. Щоб замінити кальку з російської, можна скористатися двома варіантами:

  • "Вітаю тебе з днем народження, що минуло!"
  • "Вітаю тебе з минулим днем народження!"

Слово "прошедший" українською мовою має кілька значень і залежить від контексту. Якщо ви говорите про минуле або про подію, яка пройшла, то можна використовувати "минулий". Якщо у реченні йдеться про аналіз дій, тоді коректніше буде використовувати "який/що пройшов ".

Раніше ми розповідали, як правильно вітатися українською мовою. Усім відоме "доброго ранку" насправді є типовою помилкою.