Нові акцизи на пальне: стало відомо, наскільки здорожчають бензин, дизель та автогаз

Читать на русском
Автор
1374
До зими пальне значно здорожчає Новина оновлена 22 серпня 2024, 05:01
До зими пальне значно здорожчає. Фото Depositphotos

Прості українці на повну відчують ефект підвищення акцизів

Якщо президент України Володимир Зеленський підпише прийнятий Верховною Радою законопроєкт про підвищення акцизного податку на пальне, в ціні воно зросте сильно. Бензин здорожчає не менше, ніж на 10 грн, дизель – на 11 гривень, а скраплений газ стане дорожчим на 600 гривень за балон.

Про це заявила нардеп, керівник Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна в ефірі Національного телемарафону. Вона зазначила, що прості українці на повну відчують ефект підвищення акцизів.

"Там же чотири етапи підвищення. Підвищуються бензин – на 10 грн, дизельне пальне – на 11 грн. І на скраплений газ підвищили так, що люди, 700 тис. домогосподарств, які купляли балон за 1,2 тис. грн, купуватимуть його за 1,8 тис. грн", – сказала вона.

При цьому нардеп зазначила, що підвищення негативно вплине на аграріїв. Навіть попри те, що воно відбувається у кілька етапів.

"А ви знаєте, що скраплений газ використовують купа аграріїв? Вони на полях встановлюють установки, тому що туди природний газ, звісно, не проведеш у зв’язку з безпекою. Там сушка, технічні процеси відбуваються", – зазначила Южаніна.

Зазначимо, що 18 липня 2024 року Верховна Рада України проголосувала у другому читанні за законопроєкт про підвищення акцизів на пальне. "За" проголосував 231 депутат. Акцизи підійматимуть поступово, і до 2028 року вони досягнуть максимальних показників, згідно з директивою ЄС

Раніше "Телеграф" писав, що не всі експерти негативно оцінюють підвищення акцизів на пальне в Україні. Наприклад, Артем Куюн вважає, що це підвищення — цілком логічне і закономірне. І взагалі — державі уже давно час почати заробляти на автогазі, адже це прямий шлях до зміцнення обороноздатності країни.