Суржик чи ні? Чи є в українській мові слово "ждати" і як правильно говорити

Читать на русском
Автор
Як правильно говорити "ждати" українською Новина оновлена 22 серпня 2024, 14:25
Як правильно говорити "ждати" українською. Фото Колаж "Телеграф"

Експерт закликав стежити за чистотою своєї мови

Під час повсякденного спілкування багато українців нерідко вдаються до слів-суржиків, змішуючи елементи української та російської мов. Однак слово "ждати" не належить до таких змішаних форм.

Про це заявив відомий мовознавець Олександр Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1 ". Один із його слухачів заявив, що той розмовляє суржиком, оскільки почув під час його експрес-уроку слова "ждати".

Чи є в українській мові слово "ждати"

За словами експерта, багато хто помилково вважає, що слово "ждати" є суржиком, але це не так. Це не ми його запозичили, а навпаки. Авраменко зазначив, що мова є духовним скарбом, тому не варто дарувати наші слова мовам-сусідам.

Про те, що це українське слово говорить ланцюжок слів з однаковим коренем, наприклад, "зажди", "довгожданий". Щобільше, слово "ждати" можна побачити у віршах таких відомих українських поетів, як Тарас Шевченко та Василь Симоненко.

"Мабуть, ти ждеш? Добра не жди, Не жди сподіваної волі…", — процитував Авраменко слова Тараса Шевченка з вірша "Я не нездужаю, ніроку..." Мовник також закликав стежити за чистотою своєї мови.

Читайте також на нашому сайті про те, як українською правильно називати мешканців різних міст. Не багато хто знає, наприклад, як називати мешканців міста Кам’янець-Подільський.

Також ми розповідали про те, як правильно передати у мові чи записати звуки тварин українською. Слід запам’ятати і як правильно підзивати тварин рідною мовою.