Чому Індія не блокує постачання своїх боєприпасів в Україну

Читать на русском
Автор
Прем'єр Індії Новина оновлена 19 вересня 2024, 11:33
Прем'єр Індії. Фото Фейсбук Нарендри Моді

Позиція Індії наразі залишається незрозумілою

Індія не є офіційним союзником ні Кремля, ні України. Її позицію в російсько-українській війні можна описати так, що країна намагається "всидіти на двох стільцях". Попри це, останнім часом з'явилися цікаві новини щодо постачання індійської зброї до нашої країни. Європейські партнери вже понад рік передають Україні артилерійські снаряди, виготовлені індійськими оборонними компаніями. Офіційний Делі не перешкоджає цим поставкам всупереч протестам російської сторони. Така позиція Індії викликає чимало запитань та може свідчити про певні зміни у її зовнішній політиці.

За інформацією Reuters, європейські країни, зокрема Італія та Чехія, активно постачають в Україну боєприпаси індійського виробництва. Ця інформація базується на свідченнях одинадцяти індійських та європейських урядовців, представників оборонної промисловості, а також на аналізі митних даних.

Варто зазначити, що обсяги цих поставок поки що незначні. Індійські боєприпаси становлять менш як 1% від загальної кількості зброї, імпортованої Україною з початку повномасштабного вторгнення Росії.

Однак сам факт таких поставок викликає занепокоєння у Кремля. За словами індійських чиновників, російська сторона щонайменше двічі порушувала це питання на дипломатичному рівні. Зокрема, воно обговорювалося під час липневої зустрічі міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова з його індійським колегою.

Попри це, Індія не вживає жодних заходів для обмеження експорту боєприпасів до Європи. За словами індійського чиновника, Делі лише відстежує ситуацію, але не втручається у процес постачання.

Аналіз митних даних показує суттєве зростання експорту індійських боєприпасів до європейських країн після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Якщо за два роки до лютого 2022 року три великі індійські виробники — Yantra, Munitions India та Kalyani Strategic Systems — експортували компоненти боєприпасів до Італії, Чехії, Іспанії та Словенії на суму 2,8 млн доларів, то з лютого 2022 по липень 2024 року ця цифра зросла до 135,25 млн доларів.

Серед європейських компаній, які постачають в Україну снаряди індійського виробництва, фігурує італійський оборонний підрядник Meccanica per l'Elettronica e Servomeccanismi (MES).

Водночас варто зауважити, що Індія продовжує підтримувати економічні зв'язки з Росією. За інформацією Financial Times, після вторгнення в Україну Росія налагодила з Індією таємний торговий канал для закупівлі товарів подвійного призначення для свого оборонно-промислового комплексу.

Така двоїста позиція Індії викликає чимало запитань у політичних колах. З одного боку, країна не перешкоджає постачанню своєї зброї в Україну через європейських посередників. З іншого — продовжує співпрацю з Росією у військово-технічній сфері.

Раніше "Телеграф" писав про те, що Індія намагається бути миротворцем, доки купує російську нафту. Політично Нью-Делі намагається бути миротворцем – тому і заявляє на всіх майданчиках, що Індія "за мир" і негайне припинення усіх воєн.