Чому ППО стала збивати менше "шахедів": експерт вказав на цікаву закономірність

Читать на русском
Автор
610
Анатолій Храпчинський Новина оновлена 04 жовтня 2024, 15:39
Анатолій Храпчинський. Фото Колаж "Телеграфу"

Більшість просто не долітає, зазначив він

Згідно з офіційними повідомленнями, українська ППО в ніч на 4 жовтня збила лише дев`ять "шахедів" з 19-ти, що запустила Росія. Експерт вважає, що це може бути пов'язане з тим, що через збільшення виробництва дронів вони стали менш якісними.

"Телеграф" попросив прокоментувати цей факт авіаційного експерта, заступника гендиректора компанії з виробництва засобів РЕБ Анатолія Храпчинського. За його словами, один з факторів може бути в тому, що коли запускається менше безпілотників, їх важче виявити.

Крім того, Храпчинський пояснив, що це може бути пов'язано з тим, що росіяни масштабували виробництво ударних дронів. Тепер вони роблять їх більше, але якість нижча.

— Треба розуміти, що більшість просто не долітають, тому що активне масштабування виробництва безпілотників призводить до поганої якості. Давайте згадаємо: все, що масштабувала Росія, починали робити "тяп-ляп", — зазначив експерт.

Він додав, що РФ до повномасштабної війни придбала велику лінію з виробництва композитних матеріалів. Тепер всі комплектуючі для дронів з композитних матеріалів росіяни продукують самостійно.

— Тому, якщо казати про масштабування виробництва, ми будемо бачити, що більшість дронів будуть втрачатися, падати [в Україні] або навіть падати у Російській Федерації чи повертатися на території РФ, — сказав Храпчинський.

Він пояснив, за яких умов дрон, випущений росіянами для удару по Україні, може повернутися в РФ. Для цього безпілотникам дають хибні точки навігації. Це називається "спуфінг" (від англ. spoofing — підміна, спуфінг-атака намагається обдурити GPS-приймач дрона шляхом передавання широкосмугових сигналів, схожих на низку справжніх сигналів GPS, однак трохи потужніших за сигнали, що надходять від GPS-супутників. — Ред.)

— Це як ви йдете із заплющеними очами по коридорах квартири, а вам хтось неправду каже, що ви вже на кухні чи в спальні. Супутник дає точки навігації, і якщо підмінити їх, то ви думаєте, що летите правильно, а насправді — за зовсім іншими координатами, — розповів експерт.

За його словами, спуфінг підмінює не лише сигнали американської GPS, а й китайської BeiDou, російської ГлоНАСС тощо відповідно до того, яка група супутників перебуває в той час над Україною.

Нагадаємо, за даними Повітряних Сил ЗС України, вночі 4 жовтня російська армія атакувала Україну 19-ма "шахедами". Зазначається, що дев`ять ударних БпЛА збито протиповітряною обороною у Київській, Черкаській, Кіровоградській та Херсонській областях. Ще сім ворожих безпілотників було локаційно втрачено, імовірно внаслідок протидії РЕБ.

Як розповідав "Телеграф", 3 жовтня три російські "шахеди" залетіли на територію Білорусі. У цей час у небі був вертоліт із самопроголошеним президентом РБ Олександром Лукашенком.