Тонкощі української: як звертатися до жінок на офіційних заходах

Читать на русском
Автор
Звертання "пані" в українській мові
Звертання "пані" в українській мові. Фото Колаж "Телеграфу"

Як правильно звертатися до жінок українською мовою

На офіційних заходах часто виникають сумніви щодо правильного звертання до присутніх, особливо якщо ви бачите їх уперше. Відомий український мовознавець та вчитель Олександр Авраменко поділився важливими порадами щодо звертання до жінок українською мовою.

Він наголосив на важливому моменті: слово "пані" є невідмінюваним. Це означає, що воно не змінює свою форму незалежно від контексту вживання.

Основні правила звертання

Використовуйте слово "пані" – воно є універсальним і підходить для будь-якої ситуації. "Пані" — невідмінюване слово, тобто його форма не змінюється.

Додавайте ім'я чи посаду:

  • "Пані Олено" — якщо знаєте ім'я.
  • "Пані директор" — якщо знаєте посаду.

У множині

  • "Шановні пані" — коли звертаєтесь до групи жінок.
  • "Шановні пані та панове" — для змішаної аудиторії.

Наголос у слові "пані"

Олександр Авраменко пояснює це так: "аАні" — традиційний наголос, цілком правильний, проте "панІ" — також допустимий, особливо у множині. Бо, наприклад, у фразі "пАні та панове" може здатися, що звертаються до однієї жінки та багатьох чоловіків.

Правильне звертання — це прояв поваги та професіоналізму. Незалежно від того, який варіант ви оберете, головне — звертатися ввічливо та з повагою.

Раніше "Телеграф" розповідав, що правильно говорити українською, коли хтось чхнув. Як продемонструвати увагу до співрозмовника.