Десять років окупації бізнесу не завада? Магазини SPAR відкриваються у Луганську (оновлено)

Читать на русском
Автор
Десять років окупації бізнесу не завада? Магазини SPAR відкриваються у Луганську (оновлено) Новина оновлена 29 серпня 2024, 20:14

Магазини в Луганську працюють понад двадцять років

Мережа супермаркетів SPAR відкриває два нові магазини в окупованому Луганську. Ця мережа розпочала роботу в місті у 2003 році, а після початку окупації магазини продовжили роботу.

Ця інформація була поширена у місцевих телеграм-каналах. Повідомляється, що нові магазини будуть відкриті у східній частині міста.

"У Луганську за адресами: вулиця Ватутіна, 79-А та вулиця Смоленська 81-Г проводяться ремонтні роботи приміщень (колишні супермаркети мережі "Абсолют") з метою відкриття магазинів мережі супермаркетів "Спар", — йдеться у повідомленні.

UPD: інвестиційна група VolWest Group, що представляє компанію SPAR, звернулася до "Телеграфу" з коментарем: "Як і весь європейський світ ми вважаємо, що Луганськ та Донецьк — це територіальна частина України, яка наразі знаходиться під окупацією. Відповідно, наразі користуватися українським судочинством там неможливо. Натомість подавати позови за незаконне використання бренду на непідконтрольній Україні території автоматично означає визнання окупаційної влади, як легітимної. Ми ж не визнаємо її, а тому не можемо розв'язувати питання у судовому порядку. Однак запевняємо, що ніяких бізнесових відносин зі SPAR у Луганську не маємо. Товари, які там представлені, не надходять з нашого розподільчого центру. Після повернення своїх земель Донецької та Луганської області ми обов'язково розв'яжемо це питання у правовому полі".

SPAR це нідерландська мережа продуктових магазинів, заснована 1932 року. На сьогодні вона працює у 48 країнах світу та має понад 13 тисяч магазинів. До її мережі входять супермаркети "Spar", "Spar Express", "EuroSpar" та "InterSpar".

Після 2022 року мережа продовжила свою діяльність у Росії, але оголошувала про плани передати свій бізнес під місцеве управління.

У мережі є інформація про те, що SPAR офіційно припинив діяльність у Луганську після початку окупації. Наприклад, 2023 року гендиректор SPAR Україна Віктор Мольченко відповідав на запитання з цього приводу.

"У Луганській області магазини SPAR були відкриті ще до 2014 року, а пізніше опинилися на окупованій території. Відповідно, з моменту їх окупації, з ними ніхто не підтримує зв’язку, не постачає товар, і немає жодної іншої комерційної чи консультаційної, чи будь-якої іншої співпраці. І у 2017 році, коли ми укладали ліцензійну угоду, ми чітко зауважили, що SPAR в Україні працює саме на підконтрольній частині, тобто у всіх регіонах, крім Донецької, Луганської та Автономної республіки Крим", — говорив він.

Варто зазначити, що луганський SPAR має свій сайт, який використовує логотип і стиль магазинів, що діють на підконтрольній Україні території. Також в описі сайту йдеться про те, що магазини відкрилися у 2003 році, там немає згадки про зміну керівництва.

Як повідомлялося раніше, транснаціональна американська корпорація PepsiCo не лише продовжує бізнес у РФ, а й активно вкладається у країну-агресора. Наприклад, вводить в експлуатацію новий завод з виробництва чіпсів та снеків у Новосибірській області.