Готуються? В низці регіонів РФ відключають інтернет, є "офіційне" та інше пояснення

Читать на русском
Автор
1259
Мешканці регіонів скаржаться на відсутність інтернету
Мешканці регіонів скаржаться на відсутність інтернету. Фото pinterest.com

Відключення "заплановані та контролюються на федеральному рівні"

У деяких областях Росії ночами відключають мобільний інтернет 4G. Виправдовують це переналаштуванням радіочастотного обладнання, але російські видання пишуть, що причина може бути й в візитах високопоставлених осіб.

Зокрема у Ленінградській, Новгородській, Псковській та Воронезькій областях влада оголосила, що відключення звʼязку триматиме до 30 січня. Про це повідомляють росЗМІ.

Зазначається, що за офіційною інформацією, відключення пов'язані з "проведенням технічних робіт з переналаштування радіочастотного спектра обладнання, що передає".

Джерела російського видання пояснюють, що роботи проходять за розпорядженням Мінцифри для потреб силових відомств. Серед цих потреб і доналаштування антидронових систем. Мешканці зазначених регіонів скаржаться на проблеми зі звʼязком, а російські експерти наголошуються, що відключення мобільного звʼязку 4G — ризиковане рішення, адже може призвести до збоїв в обробці платежів та системи відеоспостереження.

За даними росЗМІ, подібні роботи можуть проводитись і в інших регіонах Росії, але з різною швидкістю та строками. Вони були заплановані та контролюються на федеральному рівні.

Насправді справа у візиті високопосадовців

Водночас інше російське видання пише, що відключення інтернету "пов'язується з візитом на ці території високопосадовців у супроводі Федеральної служби охорони (ФСТ)".

"Відключення інтернету необхідне для забезпечення "чистого простору" для безпілотників, оскільки саме з їхньою допомогою вночі забезпечуються заходи безпеки. Перебої зі зв'язком та екстрене "глушіння" інтернету допускається в цих регіонах і вдень у разі, якщо надійде відповідне розпорядження", — розповідає джерело росЗМІ.

Зазначається, що найближчими днями відбувається візит до Росії самопроголошеного президента Білорусії Олександра Лукашенка. У рамках нього Лукашенко зустрічався з російським диктатором Володимиром Путіним у Санкт-Петербурзі.

Ще одне джерело на телекомунікаційному ринку також пов'язало відключення 4G заходами безпеки під час заходів у Петербурзі, але наголосило, що це необхідно не для роботи російських безпілотників, а для зниження загрози атак.

"Для наведення безпілотники використовують сигнал GPS, який російська влада спеціально спотворює, у денний — власні камери спостереження, у нічний — стільникові вежі на землі, — розповідає цей співрозмовник. Те, що зв'язок 4G блокують лише вночі, він пояснив, що саме в цей час в основному відбуваються атаки з використанням безпілотників".

Раніше "Телеграф" писав, що президент РФ Володимир Путін розповів, що проти України зараз воює понад півмільйона солдатів. Щобільше, він знову заявив, що Донбас – це історичні території РФ. Також він звинуватив Україну в тому, що саме вона збила літак зі своїми полоненими.