В Ірані стратили "ізраїльських шпигунів": що каже офіційна версія

Читать на русском
Автор
В Ірані смертний вирок виносять за багато злочинів
В Ірані смертний вирок виносять за багато злочинів. Фото Колаж

Вони були заарештовані ще у липні 2022 року

В Ірані стратили чотирьох людей. Там виконано смертний вирок, винесений чотирьом громадянам країни, які були визнані винними у співпраці з ізраїльською службою зовнішньої розвідки "Мосад" і намірі здійснити диверсію на оборонному підприємстві в провінції Ісфахан.

Мохаммад Фарамарзі, Мохсен Мазлум, Вафа Азарбар та Педжман Фатехі були заарештовані у липні 2022 року. Іранська влада стверджує, що загальне керівництво операцією, яку вони готують, здійснював голова спецслужби Давид Барнеа, пише newsru.co.il.

Згідно з матеріалами справи, процес підготовки до диверсії тривав близько півтора року. Вони стверджують, що іранці нібито пройшли навчання за межами країни.

"Ізраїльські агенти пройшли спецкурс у таборі, розташованому в одній з африканських країн", – заявили слідчі.

Варто зазначити, що в Ірані смертна кара є одним із покарань за тяжкі кримінальні злочини, вважається, що Іран страчує найбільше людей на душу населення. Смертний вирок виносять за дуже багато злочинів — від вбивств і зґвалтувань, до підробки документів і спекуляції, за воєнні злочини (боягузтво, допомога ворогові), також страчують за "ведення війни проти Бога", "осквернення землі", шпигунство і зраду.

Раніше "Телеграф" розповідав, що після атаки безпілотника по військовій базі США в Сирії конгресмени від Республіканської партії закликали Білий дім завдати удару по ініціатору атаки – Ірану. США, заявили республіканці, повинні помститися за загибель трьох американських військових від рук поплічників режиму аятол.