Допомога Україні: дипломат пояснив, що відбувається у США і навіщо туди летить канцлер Німеччини

Читать на русском
Автор
1158
На майбутній зустрічі Олаф Шольц та Джо Байден обговорять питання підтримки України
На майбутній зустрічі Олаф Шольц та Джо Байден обговорять питання підтримки України. Фото whitehouse.gov

Чи вдасться тверезомислячій більшості Республіканської партії знайти компроміс із демократами

Ситуація за допомогою України з боку США залишається складною. І якщо в Сенаті є компроміс між республіканцями та демократами, то в Палаті представників уже анонсували, що поховають будь-яку угоду. Навіть якщо там йтиметься про посилення кордону з Мексикою.

Колишній голова Міністерства закордонних справ України Володимир Огризко прокоментував те, що відбувається, спеціально для "Телеграфу".

На думку дипломата, річ у популізмі. Тому що сучасна демократія серйозно на нього хвора. І поки що немає ліків, які допомогли б у цьому лікуванні.

"Популізм — це превалювання політичних інтересів над національними. І політики, які таким хворіють, на перше місце ставлять не загальнонаціональні інтереси, а особисті — вузькопартійні. Саме це зараз ми спостерігаємо в США. Замість того, щоб думати про національну безпеку, там грають у взаємні звинувачення. Причому це стосується як республіканців, так і демократів", – вважає експерт.

Зрозуміло, продовжує він, що вибори передбачають ігри з настроями своїх виборців. Розповіді про те, наскільки хороші ті чи інші політики – і погані їхні опоненти.

"Але при цьому не можна забувати про ключові речі, включаючи національну та глобальну безпеку! На жаль, про них у Штатах зараз забувають. Водночас – це демократичні процеси, на які вплинути не можна. Відповідне розуміння має визріти у самих американців", – пояснює Володимир Огризко.

Є надія, зазначає дипломат, що зрештою ситуація вирішиться у позитивному для нас ключі.

"У Сенаті начебто вже знайдено компроміс, — нагадує він. — Щоправда, є повідомлення, що Трамп дав доручення своїм "зашквареним" друзям у Палаті представників не йти на жодні домовленості і продовжувати свої деструктивні дії щодо блокування допомоги Україні, Тайваню та Ізраїлю. Питання зараз у тому, чи вдасться тверезомислячій більшості Республіканської партії, попри позицію Трампа, піти на компроміс з демократами, чи переможе трампістська лінія – і ситуація зайде в глухий кут".

Але навіть тоді, наголошує Володимир Огризко, у розпорядженні президента США, Пентагону, Держдепу залишаться інструменти для надання військової допомоги Україні.

"Це складніше, довше, але – така реальна ситуація на даний момент, – констатує екскерівник МЗС. – До речі, анонсована на лютий поїздка канцлера ФРН Олафа Шольца до США – це теж буде про Україну. І про координацію зусиль з американцями, про пошук альтернативних способів допомагати нам. Ці теми точно обговорюватимуть у предметному ключі. Час загальних заяв пройшов. Ситуація на фронті складна. Якщо у ЗСУ не буде в потрібній кількості боєприпасів та озброєнь, це може призвести до дуже великих загроз, зокрема для Європи".