Режим санкцій ім. Навального: в ЄС вже планують нові обмеження проти Росії, деталі

Читать на русском
Автор
507
Режим санкцій щодо прав людини пропонують назвати іменем Навального
Режим санкцій щодо прав людини пропонують назвати іменем Навального

Розглянуть санкції проти Федеральної служби виконання покарань РФ

Євросоюз може запровадити нові санкції проти Росії через смерть опозиціонера Олексія Навального. Розглянути таку можливість Раду ЄС закликають одразу кілька країн.

Про це пише видання The Guardian. Зазначається, що ініціює нову серію санкцій проти Росії Німеччина, під час зустрічі міністрів ЄС з вдовою Олексія Навального Юлією в Брюсселі.

"Ми бачили з якою жорстокістю російський президент пригнічує власних громадян, які виходять на вулиці, щоб протестувати за свободу або пишуть про це в газетах. Ми запропонуємо нові санкції у зв’язку зі смертю Олексія Навального", — заявила міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

Росіяни розстріляли українських полонених

Разом з тим, голова європейської дипломатії Жозеп Боррель зазначив, що наразі розглядається варіант запровадити обмеження щодо пенітенціарної системи Росії, тобто Федеральної служби виконання покарань РФ, адже Олексій Навальний раптово помер саме у в'язниці.

"Країни-члени ЄС обов'язково запропонують санкції проти винних. Однак не будемо забувати, хто насправді несе відповідальність за смерть Навального", — наголосив Боррель.

Дипломат також запропонував перейменувати глобальний режим санкцій щодо прав людини на "режим Навального", на честь загиблого російського опозиціонера. Така ідея спала на думку Боррелю після того, як вдова Навального опублікувала відеозвернення в якому зазначила, що продовжить справу свого чоловіка.

Журналісти The Guardian зазначають, що шок від смерті Навального "пронизав" весь саміт ЄС "почуттям нервозності, що межує з панікою". Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс закликав своїх колег підійти до "всієї ситуації" з новою енергією і не затягувати із запровадженням санкцій проти Росії, а також не зволікати із виділенням військової допомоги Україні.

"Поки лідери ЄС сперечалися про гроші, Росія накопичила вогневу міць, маючи перевагу над Україною 6:1. Необхідно припинити зволікати з приводу виділення Україні коштів. Німеччина виконала важку роботу, вклавши 17 мільярдів євро, тоді як Європа все ще обговорює фонд у розмірі 5 мільярдів євро на рік", — підкреслив Ландсбергіс.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що у ЄС заблокували "ювілейний" пакет санкцій проти РФ. Традиційно палиці у колеса продовжує ставити Угорщина.