У Європарламенті купа шпигунів РФ? у Латвії зробили тривожну заяву

Читать на русском
Автор
У Європарламенті можуть бути російські шпигуни
У Європарламенті можуть бути російські шпигуни. Фото фото з відкритих джерел

Латвійські депутати висловили стурбованість з одного приводу

Поки Європарламент розслідує справу латвійського депутата Європарламенту Тетяни Жданок, яка працювала під керівництвом московських кураторів десятки років, Її співвітчизники попередили, що в палаті є й інші подібні до неї члени європейського законодавчого органу ЄС. Деякі свідомо "служать" інтересам країни-агресорки.

Про це у середу, 31 січня, повідомляє Politico, наводячи лист трьох латвійських євродепутатів. Вони переконані, що випадок зі Жданок не поодинокий.

"Є й інші депутати Європарламенту, які свідомо служать інтересам Росії", – написали Сандра Калнієте, Робертс Зіле та Іварс Іябс із правоцентристської Європейської народної партії, правих Європейських консерваторів та реформістів та ліберальної партії "Оновлення".

Вони впевнені, що Жданок — це не поодинокий випадок, і також вони висловили стурбованість підозрілими "публічними втручаннями, голосуваннями, організованими заходами, а також таємною діяльністю".

"Вона (Жданок, — Ред.) була однією з лише 13 депутатів Європарламенту, які в березні 2022 року проголосували проти резолюції, яка засуджує повномасштабне вторгнення Росії в Україну, через що її виключили з групи Зелених/EFA. Жданок тепер є незалежним депутатом Європарламенту", — йдеться у матеріалі.

У листі латвійські депутати також зазначили, що фракція має понести відповідальність за "довгострокову співпрацю, фінансову підтримку та інформаційний обмін" зі Жданок з липня 2004 року до березня 2022 року. При цьому сама Жданок стверджує, що "не співпрацювала і не співпрацює зі спецслужбами".

Справа Тетяни Жданок

У січні 2024 року стало відомо про листування латвійського депутата Тетяни Жданок із представниками ФСБ. Після того, як розлютилися листування, розслідування з цього приводу опублікували одразу кілька західних ЗМІ. Повідомлялося, що депутат працювала під керівництвом московських кураторів щонайменше з 2004 року. Вона постійно просила у них кошти на організацію та проведення проросійських заходів.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що у Сполучених Штатах Америки було затримано бізнесмена, який допомагав РФ обходити антиросійські санкції.