Чеські фермери приєднаються до протестів: перекриватимуть кордон

Читать на русском
Автор
Чеські фермери приєднаються до протестів: перекриватимуть кордон

Україна та Чехія не мають спільного кордону

Чеські фермери мають намір приєднатися до акції протесту колег з інших країн центральної та східної частин Європи, які виступають проти аграрної політики ЄС та постачання дешевої продукції з України. Для цього вони мають намір вирушити до прикордонних переходів і зустрітися там із протестувальниками з інших країн.

Як повідомляє місцеве видання Novinky, не виключається, що місцеві фермери теж влаштують блокаду кордону, проте не зовсім зрозуміло якого саме, оскільки Україну від Чехії відокремлює Словаччина.

"Ми не можемо виключати, що прикордонні переходи та дороги будуть заблоковані", — розповіла прессекретар Аграрної палати країни Барбора Панкова, яка зазначила, що не знає, скільки техніки мають намір вивести на вулиці демонстранти.

Наголошується, що демонстранти вже передали свої вимоги єврокомісарові. До них входять компенсації аграріям за дотримання нових правил, пов’язаних з охороною навколишнього середовища, полегшення у сфері бюрократії та прозорості системи субсидування, а також покращення регулювання українських товарів, що прямують на ринок ЄС.

Крім того, фермери планували провести акцію безпосередньо у Празі, де планують перекрити шосе та заявили, що туди стягнуть 600-1000 одиниць техніки. Місцева влада ж побоюється, що це призведе до транспортного колапсу.

Як повідомлялося раніше, по всій Європі відбуваються протести проти так званої "Зеленої угоди" — комплексу заходів ЄС, спрямованих на досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року. Цей документ, наприклад, вводить обмеження використання пестицидів і добрив. Фермери називають документ "відірваним від реальності", особливо в контексті російського вторгнення і напливу дешевих продуктів харчування з України.

Нагадаємо, у Польщі фермери хочуть знову заблокувати кордон України, а також під’їзди до залізничних вокзалів та морських портів.