Ставки ростуть: українські дрони "допомогли" Росії встановити антирекорд

Читать на русском
Автор
Палаючий нафтозавод Росії
Палаючий нафтозавод Росії. Фото Колаж

Ушкодження "Новатек" та "Роснафта" не минули без наслідків

У січні пролунало багато вибухів на низці нафтових заводів Росії, це значно вплинуло і на швидкість виробництва. В останній тиждень першого місяця року темпи нафтопереробки на території РФ впали до найнижчого рівня за два місяці через "проблеми" на заводі ПАТ "Новатек" та НПЗ ПАТ "Роснафта".

Про це повідомляє видання Bloomberg. Середні показники склали 5,48 млн барелів на добу, що значно нижче грудневих позначок.

Так, за розрахунками видання, з 25 по 31 січня Росія переробляла 5,41 млн барелів на день, що на 135 000 барелів нижче за середній показник більшої частини грудня.

Повна зупинка первинної переробки нафти в останній тиждень січня викликана тим, що два великі НПЗ — завод ПАТ "Новатек" на узбережжі Балтійського моря та НПЗ ПАТ "Роснафта" у Туапсе — були значно ушкоджені. Це сталось після атак українських дронів, які відбулися 21 та 25 січня.

Видання зазначає, що у сукупності у грудні припадало майже 5% середньодобової переробки нафти у РФ на ці два об'єкти. Спад частково компенсували зростанням активності на інших нафтопереробних заводах.

Раніше "Телеграф" писав, що хакери дізналися, скільки РФ коштують іранські "Шахеди".