Борщ стане дорогим задоволенням? Подорожчали два ключових овочі

Читать на русском
Автор
Овочі взимку вартують дорожче
Овочі взимку вартують дорожче. Фото Unsplash.com

Найближчим часом ціна на один з них має стабілізуватися

Український борщ — традиційна страва, що часто буває на столі майже кожної української родини. Однак вартість її останнім часом зросла через подорожчання низки інгредієнтів.

Серед них — буряк та капуста, дві основні складові, без яких борщ важко собі уявити. Аналітики EastFruit зазначають, що капуста в середньому здорожчала за тиждень на третину вартості. Відпускні ціни сягнули 8-13 грн/кг.

Це спричинено зменшенням запасів в оптових фірм. Вже на початку лютого ситуація має виправитися — кількість пропозицій зросте, тож ціни підуть вниз.

Інший овоч, що здорожчав — буряк. Його вартість також зросла на третину і досягла 12-16 грн/кг. Буряк дорожчий ніж минулого року на понад 70%, що спричинене малими запасами овоча.

Для тих, хто готує борщ із м'ясом, новини більш приємні — ціна на свинину трохи знизилась в січні, у порівняні з груднем минулого року. Проте яловичина та курятина за даними порталу Мінфін в ціні в поточний місяць здебільшого виросли. Вони додали в ціні в середньому до +10 грн на кг.

Раніше "Телеграф" розповідав про здешевлення тепличних томатів. Проте про стабільну тенденцію не йдеться — це пов'язано із великою кількістю товарів на складах, що швидко псуються.