Україна на ЧС з водних видів: сенсаційний Бухів та невдачі Романчука

Читать на русском
Автор
Український плавець здобув першу перемогу на ЧС із плавання за 17 років Новина оновлена 19 лютого 2024, 15:52
Український плавець здобув першу перемогу на ЧС із плавання за 17 років. Фото www.instagram.com/vladosbukhov

21-річний плавець із Донецька став першим в історії України чемпіоном світу на 50-метрівці вільним стилем

18 лютого в Досі завершився чемпіонат світу з водних видів спорту. І останній вікенд турніру, що розтягнувся більш ніж на два тижні, приніс сенсаційні результати. Для українських уболівальників вони були, звичайно, зі знаком плюс

Український плавець уперше в історії завоював золоту медаль на 50-метрівці вільним стилем. Причому їм виявився не якийсь досвідчений спортсмен, а 21-річний юний атлет, по суті вчорашній юніор, нехай і дуже перспективний.

Одна сота для перемоги

У передостанній день змагань Владислав Бухов завоював "золото" на 50-метрівці вільним стилем із результатом 21.44 секунди. 21-річний українець на 0.01 (одну соту!) секунди випередив триразового олімпійського призера в естафетах мегадосвідченого Кемерона МакЕвоя з Австралії. Бронзовим призером став британець Бенджамін Прауд. Чи варто говорити, що для плавця з Донецька це була перша нагорода на дорослій світовій першості… І одразу ж – найвищої проби!

50-метрівка є "коронним" видом для Владислава. На ній він вже досягав низки успіхів у юніорських змаганнях. Так, на чемпіонаті Європи-2019 він завоював бронзу, а на чемпіонаті світу того ж року – золото. Зрештою, 2021-го він виграв золото зимового чемпіонату України серед дорослих. При цьому на суміжній 100-метрівці він завоював медаль лише одного разу – бронзу на юніорському ЧЄ-2019.

Ось і на нинішньому ЧС спортсмен виступав і на 50-метрівці, і на 100-метрівці, але на дистанції вдвічі довше не зміг потрапити навіть у півфінал, показавши у попередньому запливі 26 місце.

Нова надія на Париж-2024

Цьогорічна медаль була завойована лише за півроку до головного старту чотириріччя – Олімпійських ігор-2024 у Парижі. При цьому 50-метрівка вільним стилем є олімпійською дистанцією. І відповідно у нас автоматично з’явилася ще одна олімпійська надія. При цьому надія серйозна. Виграти чемпіонат світу за півроку до старту Олімпійських ігор – дуже гучна заявка.

Разом з тим, 21-річний спортсмен (22 йому виповниться на початку липня) вже має олімпійський досвід. 2021-го 19-річний спортсмен брав участь у Іграх-2020 у Токіо, перенесених на рік через пандемію коронавірусу. Там він зосередився лише на 50-метрівці, проігнорувавши старт на дистанції вдвічі довше і зайняв гідне 11-е місце, потрапивши до півфіналу і показавши добрий результат за часом. Разом з 10-м місцем на чемпіонаті Європи це дало підставу уважніше придивитися до спортсмена. Щоправда, 19 місце Бухова на ЧС-2021 відразу знизило інтерес до його персони. 2022-го він посів 10-е місце на ЧС і 8-е на ЧЄ, вперше взявши участь у фінальному запливі одного з найпрестижніших стартів.

2023-го він знову посів 10-е місце на чемпіонаті світу, а вже цього року, нарешті, прийшла його зіркова година. У кваліфікації Бухов проплив дистанцію з особистим рекордом за 21.56 сек., посівши друге місце і поступившись лише чемпіону світу Камерону Мак Евою з Австралії (21.13 сек). А у півфіналі Владислав встановив новий рекорд України – 21.38 сек. Раніше найкраще досягнення належало Андрію Говорову (21.46 сек), яке той показав на Олімпіаді-2016 у Ріо-де-Жанейро. Краще за Бухова у півфіналі знову проплив лише австралієць Камерон Мак Евой (21.23 сек). У фіналі швидкості були не такі великі (21.44 у переможця Бухова), але цього цілком вистачило, аби все-таки випередити австралійця і зайняти найвище місце на п’єдесталі пошани.

"Перед Олімпіадою тренуватимуся більш сумлінно"

Досягнення Владислава можна назвати історичним та за іншими показниками. Адже він став першим українським чемпіоном світу з плавання з 2007 року, коли Олег Лісогор виборов "золото" світової першості на 50-метрівці брасом. Нового успіху довелося чекати майже 17 років.

"Це був дуже складний заплив. Задоволений результатом. Хочу подякувати всім своїм партнерам по команді, тренерам та сім’ї, які мене підтримували. Дуже вам вдячний. Камбек на останніх метрах дистанції? Я працюю до кінця – ось і все. Просто виконав свою роботу. Тепер перед Олімпіадою я тренуватимуся більш сумлінно у статусі чемпіона світу. Побачимо, що з цього вийде", – зазначив Бухов після перемоги.

За три секунди від медалі

Якщо перемога Бухова стала сенсацією, то ось з ким в українських уболівальників були пов’язані реальні надії на медалі, то це з Михайлом Романчуком. Проте наш дворазовий олімпійський призер та багаторазовий чемпіон та призер чемпіонатів Європи та призер чемпіонатів світу свою нагороду на цьому чемпіонаті так і не завоював.

При цьому, на 800-метрівці Романчук взагалі провалився, враховуючи рівень та амбіції спортсмена. Якщо у півфіналі він показав 6-й результат, то у фінальному запливі фінішував на останньому 8-му місці. Але не менш образлива для спортсмена склалася і дистанція на півторці. Якщо за підсумками півфіналів 1500-метрівки у Михайла був 4-й результат, то у фіналі він показав 5-й час, відставши про бронзового призера майже на 3 секунди, а від чемпіона Деніела Віффена з Ірландії взагалі на… 13,5 секунди.

Звісно, Романчук, м’яко кажучи, засмучений цим результатом. А після 800-метрівки навіть написав емоційний пост: "Сказати, що я розчавлений, це нічого не сказати... Неймовірна кількість емоцій зараз у середині душі... Від розпачу до мотивації і знову до відчаю... Тяжко... боляче... у пошуках себе... у пошуках емоцій …

Але це реалії спорту, ми падаємо знову і знову, але наступного дня ми вкотре піднімаємося і робимо те, заради чого ми живемо Адже ми це так любимо і водночас так ненавидимо! Дякую всім за всі ваші повідомлення та вашу підтримку», — написав плавець.

Втім, до Олімпіади залишається півроку і спортсмен має достатньо часу проаналізувати всі свої помилки, повернути звичну форму і показати відмінний результат. Хочеться сподіватися, що на Олімпіаді ми стежитимемо не лише за успіхами юного Владислава Бухова, а й за тріумфами досвідченого та титулованого Романчука, який має змінити срібло та бронзу Токіо-2020 на золото Парижа-2024.

Поділили 17-е місце з Угорщиною та Японією

З урахуванням змагань з водного поло, хайдайвінгу, і турнірів зі стрибків у воду синхроного (артистичного) плавання, та плавання на відкритій воді, що завершилися ще тиждень тому, синхронного (артистичного) плавання та плавання на відкритій воді збірна України здобула 4 медалі. Окрім золота Бухова у плаванні, на рахунку нашої команди також срібло у синхронному плаванні та дві бронзи у стрибках у воду.

Таким чином, із показником 1-1-2 наша команда поділила 17-е місце у медальному заліку зі збірними Угорщини та Японії. Також збірна України увійшла до числа 24 команд, які вибороли хоча б одне золото на нинішньому ЧС.

Матеріал опублікований російською мовою — читати мовою оригіналу