Перемоги лідерів та повернення Ярмоленка з голом: огляд 22-го туру Прем’єр-ліги

Читать на русском
Автор
Андрій Ярмоленко Новина оновлена 03 квітня 2024, 23:03
Андрій Ярмоленко. Фото fcdynamo.com

У турнірній таблиці вимальовується квартет фаворитів чемпіонату

У вихідні, 30-31 березня, відбулася основна частина матчів 22 туру чемпіонату України з футболу серед команд Прем’єр-ліги. Повернення вітчизняного чемпіонату після двотижневої паузи на матчі національних збірних було ознаменовано великими перемогами вітчизняних грандів – "Динамо" та "Шахтаря". Не відстають від них і "Кривбас" із "Дніпром-1". А ось житомирське "Полісся", яке восени часом очолювало турнірну таблицю, продовжує стрімке падіння вниз, програвши в цьому турі з великим рахунком.

У турнірній таблиці вже чітко визначилася четвірка команд, що розіграють медалі першості. Зрозуміло, що фаворитами "золотих перегонів" будуть "Динамо" та "Шахтар". Але і від "Кривбасу", і навіть від "Дніпра-1", що пригальмував останнім часом, чекають сюрпризів.

Бенефіс Шведа та впевненість гірників

"Шахтар" у суботу повернувся до столиці, але матч проти "Оболоні" був затьмарений відсутністю глядачів на трибунах. Проте на бойовому настрої донецької команди це не позначилося. Якщо в дебюті зустрічі гострота виникла біля воріт донеччан, коли удар Суханова з дальньої дистанції пройшов поряд зі штангою, то саме "помаранчево-чорні" заволоділи ініціативою і створили кілька небезпечних моментів. Потужний постріл Шведа зі штрафного голкіпер киян перевів на кутовий, а потім Кичак врятував свою команду після удару Бондаренка та добивання Коноплі.

А на 16-й хвилині перевага гірників втілилася у логічний гол – Швед розрізною передачею центром вивів на ворота Данила Сікана, той обіграв кіпера і переправив м’яч у порожню сітку воріт, 0:1. Також у складі "гірників" вирізнявся активністю Мар’ян Швед. Його перший удар взяв Кичак, другий пройшов повз ціль, а з третьої спроби вінгер забив – перехопив м’яч поблизу штрафного майданчика суперника і з рикошетом вразив дальній кут, 0:2. А ще в доданий до першого тайму час за підкат проти Шведа було вилучено гравця "Оболоні" Сергія Суханова.

"Оболонь" — "Шахтар": огляд матчу

У другому таймі гірники лише нарощували перевагу, а остаточний рахунок на 90-й хвилині встановив головний герой матчу Мар’ян Швед, який обігрався з Траоре та з меж штрафної зони пробив голкіпера. 3:0 – "Шахтар" перемагає "Оболонь" та зміцнює лідерство у турнірній таблиці Прем’єр-ліги.

Повернення Ярмоленка з важливим голом

Не зазнали жодних проблем, і гравці київського "Динамо", причому в гостьовому матчі, чиїми суперниками в неділю були футболісти полтавської "Ворскли". Що логічно, адже останні візити до Полтави складалися вдало для "біло-синіх" — у п’яти останніх поєдинках було здобуто перемоги, а безпрограшна серія налічує десять матчів. З перевагою підопічних Олександра Шовковського пройшов початок звітного поєдинку. Кияни взяли м’яч під контроль, але господарі оборонялися компактно та не дозволяли "біло-синім" створювати момент за моментом.

Проте з середини тайму гості почали створювати по-справжньому небезпечні моменти, а на 30 хвилині зуміли відкрити рахунок. Сирота довгою передачею знайшов попереду Ваната, Владислав серед двох захисників прийняв м’яч, обіграв ще й голкіпера, який вийшов скоротити кут обстрілу, і пробив під поперечину — 0:1. На 36-й хвилині матч вимушено було перервано через повітряну тривогу майже на дві години, але це не позначилося на кондиціях столичного колективу. Після відновлення гри, за 9 хвилин до перерви, "динамівці" встигли зміцнити свою перевагу. Після подачі з кутового м’яч опинився у Бражка, і Володимир з меж штрафного майданчика сильно пробив по воротах, 0:2.

Відразу після перерви Ванат заробив пенальті, який чітким ударом із 11-метрової позначки реалізував Шапаренко — 0:3. А в середині другого тайму протягом хвилини "біло-сині" забили двічі. Волошин пробіг майже через усе поле флангом, прострілив у центр, і Шапаренко перекинув м’яч через голкіпера, оформивши дубль — 0:4. А потім своє прізвище на табло записав Ярмоленко, який вийшов на поле вперше після травми та тривалого відновлення, втіливши у забитий м’яч передачу Бражка – 0:5. Варто віддати належне і господарям, які все ж таки забили свій гол престижу — це Ковталюк замкнув простріл із лівого флангу. У підсумку, 5:1 — впевнена перемога "біло-синіх".

"Ворскла" — "Динамо": огляд матчу

Варто зазначити, що гол Ярмоленка став для Андрія 104-м у чемпіонатах України. За цим показником він піднявся на чисте 5-е місце у списку найкращих бомбардирів в історії національної першості, випередивши Жуніора Мораеса на один м’яч.

Таблицю Топ-5 бомбардирів чемпіонату України всіх часів очолює Максим Шацьких, який "наколотив" 124 голи у складі "Динамо", "Арсеналу", "Чорноморця" та "Говерли". Всього на один гол – 123 – від нього відстав нині головний тренер збірної України Сергій Ребров, який забивав у складі "Динамо" та "Шахтаря". 117 голів на рахунку Євгена Селезньова ("Шахтар", "Дніпро", "Колос", "Мінай"), 105 – у Андрія Воробея ("Шахтар", "Дніпро", "Арсенал", "Металіст") та 104 – у Андрія Ярмоленка забило всі голи у складі "Динамо". І зараз Ярмоленко має всі шанси випередити Андрія Воробея і вийти на чисте 4-е місце вже в найближчих матчах Прем’єр-ліги.

Після матчу Ярмоленко зазначив: "Звичайно, радий повернутися. Позаду майже шість місяців важкої роботи. Це дуже емоційний момент для мене — повернутися після травми. Насамперед хочу подякувати весь наш медичний склад — лікарям, масажистам, усім, хто працював зі мною на Іноді через мене залишалися на базі, не їхали додому, я їм дуже вдячний, також хочу подякувати всім партнерам по команді, тому що вони десь берегли мене протягом цього місяця під час тренувань, не грали жорстко. проти мене, за це їм велике спасибі.

Бражко віддав чудову передачу. Треба було забивати, що я зробив. Гріх було не забити після такої передачі. Цей гол – заслуга Бражка”.

Важка перемога "Кривбасу"...

У свою чергу, "Кривбас" не відстає від лідера у поточній турнірній таблиці, нехай і "Шахтар" провів на 2 гри менше та має теоретичні "+6" у запасі. А перемога у виїзному матчі у Рівному вийшла для криворіжців по-справжньому трудовою.

Вже на 2-й хвилині "Верес" мав шанс забити. Після введення м’яча в гру від воріт провалилися центральні захисники гостей і Шастал вийшов віч-на-віч з Кліщуком. Утім удар низом вийшов дуже неточним. "Кривбас" відповів через п’ять хвилин, коли флангову подачу праворуч завершував пострілом у дотик з меж воротарської Прінс — м’яч пролетів поряд зі стійкою.

Поступово криворіжці оволоділи ініціативою, але суперник не давав їм відкрити рахунок. "Верес" часто включав пресинг на половині поля суперника і змушував гравців "Кривбасу" помилятися. Так, обрізки Безкоровайного та Кузика ледь не призвели до проблем, але Яго затягнув з ударом і момент був упущений, а Дахновський пробив неточно з-за меж штрафного майданчика. А наприкінці тайму, на 45+4 хвилині, стався ключовий епізод гри — "Верес" залишився у меншості після фолу Мрвалевича проти Стецькова. Чорногорець відмахнувся від Тимура у центрі поля та справедливо побачив перед собою червону картку.

"Верес" — "Кривбас": огляд матчу

Початок другого тайму залишився вже за "Кривбасом". Гості провели низку гострих атак і зуміли забити такий потрібний гол. Ілич, який вийшов на заміну, діагональним пасом знайшов праворуч Дібанго. Іван прострілив, а Кучеренко випередив Аду і зрізав м’яч у власні ворота — 0:1.

Кінцівка вийшла нервовою, адже трибуни гнали господарів уперед. Але… забив "Кривбас". Соса відправив Лунева у відрив, Паст вийшов далеко з воріт і послизнувся. Лунєв пробив низом "на виконання" з дальньої дистанції влучив точно у дальній кут — 0:2.

… і впевнена – "Дніпра-1"

У свою чергу, підопічні Юрія Максимова практично не зазнали труднощів у грі з "Колосом" у Ковалівці. Гра почалася із затримкою майже в 40 хвилин через повітряну тривогу і перша ж атака дніпрян завершилася взяттям воріт – комбінація Гуцуляк — Філіппов — Пихальонок закінчилася гарним ударом останнього під поперечину з лінії штрафного майданчика, 0:1.

Пропустивши швидкий гол, господарі потроху захопили ініціативу, але лише одного разу провели атаку, та й та не завершилася ударом по воротах – "дніпряни" відбилися. Свій же перший удар по воротах гостей ковалівці завдали лише на 28-й хвилині зустрічі, проте м’яч після удару Мілько пройшов далеко від воріт. Трохи гостріше було на 33-й хвилині після удару Ільїна, але з цим ударом спокійно впорався Волинець.

"Колос" — "Дніпро-1" огляд матчу

На початку другого тайму дніпряни продовжили спокійно контролювати події на полі, а на 56-й хвилині Рубчинський протягнув м’яч через півполя і віддав пас на Леднєва, який завдав удару по воротах, але м’яч влучив у руку Бондаренка. Після тривалого перегляду епізоду системою VAR арбітри все ж таки вирішили пенальті не призначати. Тим не менш, ще до екватора другого тайму дніпряни подвоїли рахунок — Пихальонок розкішною передачею закинув м’яч на хід Гуцуляку і той спокійно розібрався з голкіпером Фесюном – 0:2.

***

Таким чином, "Шахтар", "Кривбас", "Дніпро-1" і "Динамо" вже суттєво відірвалися навіть від "Руху" і "Полісся", що йдуть на 5-6 місцях, не кажучи вже про середняків і команди з нижньої частини турнірної. таблиці. Саме ця четвірка у квітні-травні і розіграє медалі та титул чемпіона Прем’єр-ліги.

Але вже зараз можна висловити окремий респект "Кривбасу". На відміну від "Динамо", "Дніпра-1" та "Шахтаря" команда вважалася бляклим середняком перед стартом сезону, але з перших турів увійшла до лідируючої групи. І, на відміну від "Полісся", яке зазнає явної ігрової кризи 2024-го, команда Юрія Вернідуба досі міцно тримається серед лідерів.

УПЛ. 22-й тур

30.03. "Оболонь" – "Шахтар" – 0:3

30.03. "Полісся" – "Чорноморець" – 1:4

30.03. "Верес" – "Кривбас" – 0:2

31.03. "Мінай" – "Олександрія" – 2:2

31.03. "Зоря" – "Металіст 1925" – 2:1

31.03. "Ворскла" – "Динамо" – 1:5

31.03. "Колос" – "Дніпро-1" – 0:2

01.04. "Рух" – ЛНЗ – 18:00