Автогаз суттєво здорожчає через блокаду кордону, однак дефіциту не буде: експерт назвав цифри

Читать на русском
Автор
Автогаз стане дорожчим
Автогаз стане дорожчим. Фото freepik.com

Перші підвищення цін можна спостерігати вже сьогодні

Автогаз найближчим часом здорожчає через блокаду україно-польського кордону польськими фермерами. Ціни можуть підвищитись на 3 гривні за літр.

Проте дефіциту цього виду пального не буде. Про це "Укрінформу" заявив Сергій Куюн, директор групи "А-95".

Скільки коштуватиме заправитись

Сергій Куюн попереджає, що потрібно очікувати здорожчання цього виду пального. Проте порівняно з осінню, коли воно супроводжувалось дефіцитом газу в Україні, і фактично було спровоковане його нестачею, зараз ситуація інша. Дефіциту не буде, каже експерт.

Постачальники автогазу в Україні через блокаду пунктів пропуску повинні об’їжджати кордон далекими шляхами — через Румунію чи Словаччину. А на залізницю їм зараз переорієнтуватись важко. Це коло об’їзду коштуватиме пересічному українцю додаткові 3 гривні за літр.

Сергій Куюн каже, що проблема ще й в тому, що зараз Польща залишається великим постачальником скрапленого газу в Україну. Проте бензин та дизель не повинні змінитись у ціні. Річ у тім, що постачальники цих видів палива уже змогли пристосуватись до змін.

Щодо залізниці, то зараз немає жодних ознак блокування перевезення нафтопродуктів. Відвантаження плануються, вважає експерт. Та якщо це станеться, це стане суттєвим ударом для України, і наслідки відчують усі.

Раніше "Телеграф" писав, що Кабмін веде переговори з урядом Польщі та відповідними профільними міністерствами щодо розв'язання проблеми на кордоні. А Олексій Данилов, секретар РНБО, вважає, що перекриття кордону з Польщею спричинене виборами в Європі.