Застрягла кришка паливного бака: як безпечно розв’язати проблему та не доламати машину

Читать на русском
Автор
Лючок бензобака може заїдати Новина оновлена 10 червня 2024, 15:10
Лючок бензобака може заїдати. Фото Pinterest

Що робити, якщо заїло кришку бензобака

Проблема з відкриттям кришки паливного бака може застати зненацька в невідповідний момент, наприклад, коли ви зупинилися для заправки з майже порожнім баком. Тут важливо розуміти, що спроби відкрити кришку бака грубою силою можуть не тільки деформувати корпус, а й вивести з ладу сам механізм відкриття, що посилить проблему.

Тому дуже важливо діяти обдумано та використовувати безпечні методи розблокування кришки бензобака. Експерти дають рекомендації, як упоратися із цією ситуацією без ризику пошкодити автомобіль.

Електронний замок: перевірте розблокування

Якщо кришка бензобака відкривається за допомогою електронної кнопки, переконайтеся, що автомобіль повністю розблоковано. На деяких моделях механізм кришки пов’язаний із центральним замком, тому для доступу до бака машину необхідно відімкнути.

Механічний важіль: спробуйте WD-40

У старих автомобілях усередині салону зазвичай є механічний важіль для відкриття кришки бака, розташований поряд із сидінням водія. Якщо механізм заіржавів або забруднений, можна спробувати розпорошити на нього універсальний розчинник WD-40 або аналогічний засіб. Але робити це потрібно акуратно, щоб не пошкодити лакофарбове покриття і почекати кілька хвилин для дії.

Перевірте електроніку

У разі електронного механізму відкриття кришки бака проблема може критися в несправній соленоїдній котушці (свічці запалювання). Її необхідно знайти, перевірити та, якщо вона вийшла з ладу, замінити на нову.

Використовуйте аварійний важіль

Деякі автомобілі оснащені аварійним важелем для відкриття кришки бака, що зазвичай є у багажнику. Його розташування вказано в посібнику користувача. Механізм аварійного розблокування, як правило, прихований під обшивкою або пластиковою кришкою, а сам трос зазвичай червоного кольору.

Якщо жоден із перерахованих способів не спрацював, краще звернутися за допомогою до автосервісу. Професіонали мають необхідні знання та інструменти, щоб відкрити кришку бензобака без ризику пошкодити автомобіль. Застосування грубої сили не рекомендується, оскільки це може призвести до неприємних наслідків.

Раніше "Телеграф" писав, чому повний бак у спеку – погана ідея. Багато водіїв ігнорують це правило.