"Жінки самі провокують ґвалтування": ексректор ВНЗ у Тернополі втрапив у сексистський скандал

Читать на русском
Автор
947
Володимир Кравець
Володимир Кравець. Фото Відкриті джерела

Викладач тернопільського вишу вже прокоментував звинувачення на свою адресу

В Тернопільському національному педагогічному університеті імені Володимира Гнатюка розгорівся сексистський скандал. Під час лекції колишній 76-річний ректор Володимир Кравець, який ще викладає у навчальній установі, висловлював сексистські упередження про жінок.

Про скандальну лекцію викладача-пенсіонера розповіла студентка Юлія. Подробиці дівчина поширила у своєму TikTok.

Під час заняття він розповідав, що дівчата часто самі провокують зґвалтування, а жіноча логіка "непередбачувана" та заснована на натяках.

"Колишній ректор і викладач Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка Володимир Кравець під час своєї лекції поширював стереотипи та сексистські упередження про жінок. Це відбувалося в межах предмету "Педагогіка: підготовка молоді до сімейного життя". — розповіла вона.

Як доказ, Юля опублікувала фото презентації, яку Володимир Кравець показував студентам під час лекції.

Дівчина каже, що навчається на дизайнерку. Вона висловила обурення тим, що замість корисного навчання по спеціальності має слухати сексистські лекції.

Скриншот із //www.tiktok.com/@v_juil" ТікТоку v_juil

За її словами, Володимир Кравець, який працює радником ректора університету і професором кафедри педагогіки та менеджменту освіти, під час навчання розповідає, що "дівчата самі провокують зґвалтування", а чоловік і жінка "часто по-різному розуміють згоду на секс".

Скриншот із //www.tiktok.com/@v_juil" ТікТоку v_juil

Особливе місце, за словами студентки, у презентації посідає розподіл на "жіночу" й "чоловічу" логіку. Зокрема, професор аргументує, що "чоловіча" логіка "правильна, побудована на фактах".

Натомість "жіноча" логіка "служить, щоб приховано управляти чоловіком". Вона буцімто ґрунтується на принципі "як захочу, так і буде" й характеризується "загадковістю, несподіваністю, непередбачуваністю, незавершеністю фраз, розмовою натяками, приписуванням іншої причини".

Скриншот із //www.tiktok.com/@v_juil" ТікТоку v_juil

Юлія розповіла, що наступного дня після лекції одна зі студенток поскаржилася на Кравця в спільному чаті університету. Однак офіційно скаргу проти викладача поки не подавали.

За словами Юлії, студенти не вірять, що це дасть результат, бо Володимир Кравець — колишній ректор університету й викладає на багатьох факультетах. Утім, дівчина впевнена, що потрібен розголос. Тому опубліковала інформацію в мережі.

Реакція мережі

Користувачі одразу бурхливо відреагували на її допис ТікТоці: "Цей старий чорт отримує зарплату з бюджету за викладання видуманого предмету, де він просто обсирає жінок"; "Говорять, що його не посунули, бо був і є на престижній посаді, звʼязків багато, тому всі мовчали. Але зараз, коли така велика підтримка, то треба довести до кінця цю справу"; "Наче кадри з фільму жахів: огидно і хочеться втекти після побаченого"; "Будь ласка, не залишайте це просто так. Тут навіть звільнення мало буде для такої людини".

Коментар Володимира Кравця

У свою чергу викладач Володимир Кравець у коментарі hromadske заявив, що "ніколи не ображав жінок", а уривки з його лекції, які викликали обурення в студентів, "вирвані з контексту".

Також він сказав, що може попросити вибачення, однак "поки що не знає, за що". "Я вам спеціально спрямував прочитані лекції. І де ж там сексизм?" — заявив Кравець.

Крім того, він додав, що знає про те, що на нього скаржилися, бо говорив про це зі студентами. Утім, за його словами, після двох пар студенти "аплодували йому стоячи".

Раніше "Телеграф" писав, що ректор Київського національного університету культури Михайло Поплавський оскандалився сексистським висловом про студенток.