У Польщі хочуть "вдарити" податками по українській агропродукції: подробиці

Читать на русском
Автор
Соняшникова олія
Соняшникова олія. Фото latifundist.com

Польським аграріям важко конкурувати з українською продукцією

У Польщі запропонували запровадити податок на додану вартість (ПДВ) на олію з України. Щоб захистити вітчизняних аграріїв, також пропонується обмежити імпорт цукру.

Таку пропозицію зробив заступник польського міністра сільського господарства Міхал Колодзейчак. Він заявив, що необхідно ввести ПДВ на українську олію мінімум у 8%, інформує Polskie Radio.

ШІ у військових симуляціях схиляється до завдання ядерного удару

ПДВ на олію з України та обмеження імпорту цукру

Українська агропродукція дешевша за польську, тому аграрії сусідки-країни просто не можуть конкурувати з нею. Це підтвердив і сам Колодійчак. Він навів у приклад заморожену малину, яку до Польщі доставляють з України. Вартість 1 кг ягоди становить менш як 5 злотих. Польським аграріям просто невигідно вирощувати її. Поки що він запропонував запровадити ПДВ лише на українську олію.

"Чому це має бути ставка 0%, яка призначена для польських виробників та польських споживачів, щоб виробництво тут було прибутковим?", ― заявив Колодзейчак.

Раніше до протестів приєдналися виробники цукру. Вони вимагали від уряду звернути увагу на проблеми галузі. Їх почули. Тепер Мінсельгосп Польщі пропонує обмежити імпорт цукру з України.

"Можу вас запевнити, що, швидше за все, цього тижня я висловлюся за введення обмежень на імпорт цукру до Польщі", — заявив Колодзейчак.

Однак польські фермери все одно незадоволені. Вони планують поновити блокаду кордону з Україною вже 9 лютого.

Водночас латвійські фермери влаштували протести, щоб припинити ввезення продуктів з Росії та Білорусі. У 16 містах країни аграрії виїхали на дороги тракторами. Також вони вимагають допомогти фермерам: знизити ПДВ та спростити бюрократичні процедури. У МВС Латвії вже розроблено деякі заходи підтримки, повідомляє Delfi.

Раніше у Польщі посилили перевірки української агропродукції на кордоні. Цього вимагали протестувальники. Вони скаржаться на надмірний імпорт з України.

Нагадаємо, що "Телеграф" писав про початок національного протесту у Польщі. Аграрії вимагають у влади звернути увагу на їхні проблеми та неможливість конкурувати з українською продукцією.