"А давайте про кіно!": на кінофестивалі в Берліні режисер-шанувальник Путіна уникав питань української журналістки

Читать на русском
Автор
Альберт Серра відповів на запитання про Росію та свою політичну позицію
Альберт Серра відповів на запитання про Росію та свою політичну позицію. Фото Колаж

У 2018 році режисер "освідчувався в любові" до Путіна та говорив, що хоче працювати на російську розвідку, але зараз він не зміг підтвердити свої бажання

У день відкриття 74-го Берлінського міжнародного кінофестивалю під час прес-конференції членів міжнародного журі українська журналістка Марина Барановська поставила незручне запитання іспанському кінорежисеру та сценаристу Альберту Серра, який є шанувальником диктатора Володимира Путіна. Однак той лише спробував віджартуватися.

Дівчина нагадала йому про інтерв’ю 2018 року російському сайту Colta, в якому він буквально сказал, що хотів би працювати на російську розвідку і зізнавався в симпатіях до Путіна. Про це кореспондентка DW Марина Барановська розповіла на своїй сторінці у Facebook.

"Вперше я акредитована на Берліналі — і одразу влаштувала тут скандал. Ну, гаразд, не скандал, а так.. жваву дискусію на пресконференції журі в перший день фестивалю. Цього року у його складі великий любитель Росії Альберт Серра, який в інтерв’ю Кольті у 2018 році освідчувався в любові до Путіна та бажання працювати на російську розвідку", — йдеться у повідомленні.

Журналістка нагадала Серру його висловлювання і заразом уточнила, чи не змінилася його позиція, політичні переваги та готовність перекваліфікуватися з режисера у російського шпигуна. Однак той не надто зрадів питанню і навіть спробував віджартуватися, що колись він казав, що хоче стати папою Римським, тобто "мало що я ляпну".

"Я з ніжною усмішкою медузи Горгони сказала, що в мене не склалося враження, що в тому інтерв’ю він жартував: навпаки, він звучав дуже переконливо. Серра, все ще намагаючись від мене позбутися, сказав, що це "політичне питання": мовляв, звідки ти взялася на мою голову, малохольна, так само все добре було, про кіно говорили, про те, як здорово, що всі ми тут сьогодні зібралися… Я у відповідь сказала, що Берлінале — дуже політизований фестиваль, що означало: не відчеплюся, поки не відповіси. І Серра промямлив, що "зараз, звичайно, війна і Росія всіх засмучує", але "потрібно дивитися в контексті", і що "не можна сказати, що одна людина хороша, у другій погана, тому що реальна політика складніша" "Загалом, все не так однозначно. Дякую, ми вже це десь чули", — написала Барановська.

Альберт Серра. Кінорежисер аз Каталонії, який раніше заявляв, що захоплюється Дональдом Трампом та Володимиром Путіним

Також журналістка наголосила, що хотіла поставити питання до української письменниці Оксани Забужко, яка цього року також увійшла до складу журі у Берліналі. Питання полягало б у тому, як вона почувається сидячи в журі поруч із шанувальником російського диктатора Путіна.

"Вона зазвичай предає анафемі всіх українських митців, які за останні два роки наважувалися з’явитися на якомусь фестивалі чи сцені з кимось родом із Росії — неважливо, в якому році й в якому віці людина звідти поїхала. Півтора року тому вона влаштувала показову порку Юрію Андруховичу, який виступив на одній сцені на літфестивалі в Норвегії з Михайлом Шишкіним, який з початку 1990-х років живе у Швейцарії й ненавидить Путіна, тому я не могла не запитати, як вона почувається, сидячи на одній сцені й працюючи в одному журі із шанувальником Путіна", — додала кореспондентка.

Оксана Забужко. Українська письменниця

Забужко своєю чергою англійською відповіла, що "була здивована відповіддю Альберта", але що "є і хороша новина": учора ввечері за вечерею Серра сказав їй, що купив її нову книгу про війну в Україні. Тому вона сподівається, що той "трохи просвітився на цю тему".

"У цей момент у мене забрали мікрофон, щоб я ще чогось не запитала, і начебто можна було б знову говорити про кіно. Але тут раптово вирішив висловитися ще один член журі, Брейді Корбет. Він, звичайно, не знає контексту, сказав Брейді, але не може уявити, щоб такий "видатний режисер", як Альберт Серра, сказав ось це все на повному серйозі — "напевно, це було сказано з гумором і напевно нюансів було більше, але про них тут не сказали". і прекрасний режисер Крістіан Петцольд роздратовано сказав, що Серра не треба захищати — він може захиститися сам. Серра почав кричати мені "А ви прочитайте все інтерв’ю, прочитайте його повністю" — загалом, захистився на славу", — зазначила Марина Барановська.

Дівчина підкреслила, що ще могла б запитати Серру, чи мріє той про розвал Євросоюзу, про що сам же він і говорив в інтерв’ю Кольті.

Зазначимо, що у коментарях під постом користувачі підтримали журналістку та подякували за її вчинок.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що на пресконференції в рамках Берлінського міжнародного кінофестивалю в Оксани Забужко раптово пролунала сирена повітряної тривоги на мобільному телефоні.