Україна та Німеччина підписали "гарантії безпеки": подробиці

Читать на русском
Автор
1996
Володимир Зеленський зустрінеться з Олафом Шольцем
Володимир Зеленський зустрінеться з Олафом Шольцем. Фото Офіс президента

Лідери двох країн обговорюватимуть подальшу підтримку України

Україна та Німеччина підписали двосторонню угоду про безпеку, продовжуючи декларацію G7 про "гарантії безпеки" для України. Це сталося під час візиту президента Володимира Зеленського до Берліна 16 лютого.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на представника президента України Сергія Нікіфорова. До цього Офіс президента інформував, що зустріч Зеленського та Шольца розпочали й за її підсумками буде підписано угоду.

У ході зустрічі сьогодні лідери обговорюватимуть подальшу підтримку України в оборонній, політичній та фінансовій сферах", а також підтримку України на шляху до ЄС та НАТО. Деталі будуть оприлюднені після брифінгу Зеленського із Шольцом, який заплановано на 12:45.

Також підписання угод планується з Францією, куди Зеленський вирушить далі й зустрінеться із президентом Емманюелем Макроном.

Зазначимо, що Україна проводить переговори з різними країнами щодо угоди у сфері безпеки. У цьому списку є Румунія, Канада, США, Франція, Італія, Німеччина.

Головний сенс гарантій безпеки у тому, щоб запобігти іншим спробам нападу, поки Україна не вступить до НАТО і не буде захищена ст. 5 про колективну оборону. Цією угодою визначаються рамки для надання Україні довгострокової військової, гуманітарної та фінансової допомоги.

У січні поточного року Володимир Зеленський та прем'єр Великобританії Ріші Сунаком підписали угоду про співпрацю у сфері безпеки. Воно вже набуло чинності й діятиме протягом десяти років.

Питання укладання договору в галузі безпеки з Україною обговорюється також у США.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що Олаф Шольц закликав Європу посилити підтримку для України. Він наголосив, що це не повинно залежати виключно від Німеччини.