Переможець виборів у Нідерландах розкритикував українців: "Вони тут не через війну"

Читать на русском
Автор
4316
У європейській країні більше не раді українцям
У європейській країні більше не раді українцям. Фото Колаж "Телеграфу"

Лідер "Партії свободи" не вірить, що українці рятують своє життя

Нідерландський політик, голова ультраправої "Партії свободи", яка перемогла на виборах наприкінці 2023 року, Герт Вілдерс вважає, що українці не тікають через війну. Його країна приваблива для мігрантів безкоштовним житлом та охороною здоров’я, а також наявністю робочих місць.

Нідерланди ж у цій ситуації стали "сільським дурником Європи". Про це Герт Вілдерс написав у своєму акаунті в соцмережі Х (раніше Twitter).

Україна може перетворитися на одного з ключових у світі виробників інноваційної зброї

Вілдерс розкритикував українських мігрантів

"Українці стікаються до Нідерландів з усього ЄС не через війну, а заради безкоштовного житла, безкоштовної охорони здоров’я та наших робочих місць. Нідерланди знову стали сільським дурником Європи", ― сказав Вілдерс.

Зазначимо, що з початку повномасштабної війни в Україні в Нідерландах видали близько 140 тисяч дозволів для українців. Ця країна не входить до списку держав, які дали притулок найбільшій кількості біженців з України.

За цим показником лідирують Німеччина, Польща та Чехія. Так само Нідерланди не входять до списку держав, які найбільше прийняли українських біженців у співвідношенні зі своїм населенням. Тут лідирують Польща, Чехія, Естонія, Болгарія та Литва.

Українці у Нідерландах

Наприкінці 2023 року в цій країні проживало близько 102 тисячі українських мігрантів. Більше половини, а саме 83 тисячі, жили у муніципальних притулках.

Влада Нідерландів вже не вперше намагається "позбутися" українців. Депутат Мона Кейзер запропонувала повертати наших громадян додому. Вона заявила, що у західних областях ситуація більш-менш стабільна. Але не всі її колеги з ентузіазмом прийняли цю пропозицію. Її назвали "тривожною".

Проте Нідерланди залишаються партнером України. Вони допомагають боротися з російською агресією, на дипломатичному рівні, фінансово, озброєннями.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що Нідерланди можуть передати більше літаків F-16, ніж планувалося раніше. До відправлення готували 24 одиниці.