Зеленський пообіцяв "швидкі кроки" щодо ситуації з поляками: які ще заяви зробила влада України

Читать на русском
Автор
Володимир Зеленський
Володимир Зеленський. Фото Офіс президента

Глава України обговорив проблему з міністрами

У середу, 21 лютого, президент України Володимир Зеленський провів селекторну нараду. На ній, крім щоденних тем, обговорювалося блокування на польському кордоні. Президент пообіцяв, що наступні кроки України "будуть дуже скоро".

"З урядовцями – віцепрем’єркою Ольгою Стефанішиною, міністрами Дмитром Кулебою, Олександром Кубраковим, Миколою Сольським – детально розібрали ситуацію та визначили наші наступні кроки. Вони будуть дуже швидко. Лібералізація торгівлі з Європейським Союзом має тривати, і я вдячний чіткій позиції Європейської комісії. Має бути міцною і наша єдність заради спільної безпеки й безпеки всіх країн, яким загрожує російська агресія. Ситуативні інтереси не мають права її похитнути", — написав Зеленський за підсумками селектора у своєму Telegram-каналі.

Учасники наради обговорили ситуацію на фронті. Зокрема міністр оборони Рустем Умєров зробив докладну доповідь щодо поставок: боєприпаси, зброю, системи РЕБ, дрони. Головком Олександр Сирський доповів про ситуацію за напрямками.

Також йшлося про ситуацію у регіонах. Учасники наради обговорювали ліквідацію наслідків російських ударів та допомогу людям. Йшлося також про подальший розвиток багаторівневого захисту критичних об’єктів у прифронтових та прикордонних областях.

Нагадаємо, в Україні вбачають у блокаді кордону поляками політичні мотиви. Так, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький заявив, що окрім озвучених вимог польських фермерів не можна виключати й мотиви політичного характеру.

"Є дві вимоги фермерів польських та загальноєвропейських, які ідентичні. Це щодо ослаблення вимог зеленого курсу до діяльності фермерів у Європейському союзі. І це щодо повернення пільг і дотацій, які були скасовані або плануються до скасування", — сказав він.

Висоцький додав, що є "певні вимоги політичного характеру, які не мають відношення до спільної аграрної політики, які в принципі не мають відношення до аграрного сектору ні європейських країн, ані України, ані нашої зовнішньої торгівлі". Він зазначив, що Кабмін веде переговори з урядом Польщі та відповідними профільними міністерствами. Цього тижня плануються тісніші комунікації між міністрами аграрної політики двох країн.

Секретар РНБО України Олексій Данілов також вважає, що у блокаді є політичні мотиви. За його словами, перекриття кордону з Польщею спричинене виборами до Європейського парламенту.

"Саме з цим пов’язана ситуація з фермерами. Наразі сільськогосподарське лобі у всіх країнах досить об’єднане, і таким чином вони захищають свої права, як вони вважають", — сказав Данилов.

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що дії польських протестувальників підривають українську економіку та здатність відображати агресію Росії. У МЗС наголосили, що кордон Польщі та України – це і кордон ЄС, який не має бути "заручником будь-яких політичних інтересів".

"Вважаємо також неприйнятним агресивне ставлення зі сторони протестувальників до українців та українських вантажів, які перетинають польсько-український кордон. Антиукраїнські гасла, які лунають на кордоні, підтверджують політично вмотивований характер акції. Її мета — провокування подальшого загострення двосторонніх відносин", — написав у Facebook представник МЗС Олег Ніколенко.

МЗС закликало польську владу дати правову оцінку діям учасників акцій та забезпечити розблокування кордону. Також у відомстві просять Польщу вжити заходів для припинення антиукраїнської риторики, що базується на безпідставних аргументах.

"В умовах зовнішнього випробування дуже важливо зберегти той рівень солідарності, який побудували Україна та Польща за останні роки. Українці та поляки мають стати на захист добросусідських відносин, дати відсіч будь-яким спробам підірвати взаємну довіру та поставити під удар безпеку наших держав", – зазначив Ніколенко.

Як повідомляв Телеграф, представник Головного управління розвідки України Андрій Юсов розкритикував дії польських фермерів на кордоні. Він звинуватив їх у ксенофобії та виправданні "геноциду" проти українців.