Чи мобілізуватимуть з 18 років: Міноборони пояснило, що у новому законопроєкті

Читать на русском
Автор
ЗСУ Новина оновлена 28 березня 2024, 11:56
ЗСУ

З’явилися нові деталі про законопроєкт

Новий законопроєкт про мобілізацію не передбачає того, що до лав ЗСУ забиратимуть військовозобов’язаних з 18-річного віку. Проте там передбачено зниження мобілізаційного віку до 25 років.

Як йдеться у повідомленні Міністерства оборони у Facebook, документом №10449 передбачено, що 18-річні українці можуть обирати час для проходження базової військової служби, але на фронт їх не покличуть.

Зокрема, документ передбачає наступні зміни:

  • Мобілізуватимуть осіб від 25 до 60 років;
  • У вищих навчальних закладах буде запроваджено базову військову підготовку, яка почне діяти з 2025 року. Від неї може бути звільнено деякі категорії громадян;
  • Термінову службу буде скасовано, а замість неї буде введено базову військову службу строком на 5 місяців у мирний час або на 3 у воєнний;
  • Громадянам віком від 18 років буде дозволено обрати час проходження цієї служби;
  • Незалежно від того, проходила особа старше 18 років базову підготовку чи ні, вона матиме відстрочку від мобілізації до досягнення мобілізаційного віку.

Як повідомлялося раніше, наразі мобілізаційний вік в Україні з 27 по 60 років. Однак чоловіки від 18 до 27 можуть мобілізуватись, якщо вони мають військовий досвід.

Окремий законопроєкт про зниження мобілізаційного віку до 25 років Рада ухвалила ще влітку 2023 року, проте він досі не підписав президент Володимир Зеленський.