Не лише ботоферми: Росія активно впроваджує новий спосіб поширення кремлівської пропаганди, про що мова

Читать на русском
Автор
Тролі знають, як дошкуляти людям
Тролі знають, як дошкуляти людям. Фото Колаж "Телеграф"

Окупанти обіцяють "посприяти" у розв'язанні різних питань

Для дестабілізації українського суспільства та поширення кремлівської пропаганди й фейків росіяни використовують не лише ботоферми. Окупанти активно залучають людей з тимчасово окупованих територій, зокрема, підлітків, які добре знають українську мову.

Про це повідомляє військовослужбовець ЗСУ Віталій Овчаренко у своєму X (Twitter). За його словами, підлітки працюють "ботами" й "тролями" в різних соціальних мережах.

"Кожні 7-10 днів у них йде актуалізація тем. Зарплата в конверті. Середня для Донецька, але приблизно як у батьків, що для підлітка більш ніж достатньо. Зарплату в конверті роздає "мужик в гражданском" він же кожному індивідуально надиктовує(!) і теми для "роботи", — йдеться у повідомленні.

При цьому, як пише військовий, про таку "роботу" суворо заборонено розповідати будь-кому, навіть членам свого "молодіжного руху". За довгий язик можуть і, як то кажуть, поперти. Працюють, здебільшого у TikTok, Telegram та мережі X.

"Теми бувають і "по мобілізації", і що Україна повинна домовлятись, і по нелегітимності української влади. З тих тем що мені скидували, я можу сказати що росіяни в темі на що тиснути. Тому коли вас хтось дражливо коментує існує ймовірність, що це підліток з Донецька", — зауважив Овчаренко.

Зазначається, що за таку співпрацю з окупантами, школярам обіцяють ще й "сприяння" при вступі до російських університетів.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" повідомляв про те, що за словами очільника ГУР Кирила Буданова, перемогти російську пропаганду неможливо. РФ виділяє на це величезні суми. До того ж крім видимої частини пропаганди, є й та, яка діє непомітно.