"Неочікувано" чи "несподівано"? Мовознавиця реабілітувала одне з цих слів

Читать на русском
Автор
Дедалі більше українців переходить на державну мову
Дедалі більше українців переходить на державну мову. Фото Колаж "Телеграфу"

Обидва варіанти мають право на існування

Українська мова багата і нерідко має кілька слів для позначення того самого поняття. Наприклад, слова "неочікувано" та "несподівано" можуть замінювати одне одне, хоча деякі вважають, що першого не існує.

Про вживання цих слів в ексклюзивному інтерв’ю "Телеграфу" розповіла літературна редакторка та коректорка української мови Юлія Мороз: Несподівано про українську мову: чому доєднуватися можна, а ходити за продуктами — ні

Слово "неочікувано" стали активно вживати, хоча раніше більше було у вживанні "несподівано". Першого слова навіть немає у деяких словниках.

"Слово "неочікувано" є у 20-томному Словнику української мови (найновішому на сьогодні словнику), а sum.in.ua уже старий і суперечливий, тому рекомендую ним менше користуватися й додатково перевіряти слова в інших словниках. Хочу звернути вашу увагу, що слово "неочікувано" не почали вживати нещодавно — його вживали вже давно й воно не нове", — сказала мовознавець.

Вона навела кілька прикладів вживання слова "неочікувано" з української літератури:

  • Заздрим оком стежив він за молодцями, застукував їх в глухих кутках, неочікувано з’являвся з-за рогу хати і бив, бив і — ногами, і дзьобом (Олег Ольжич, 1928).
  • Гримнуло зненацька, дійсно раптом, несподівано, неочікувано (Улас Самчук, 1935).
  • Нагло й неочікувано впало на нього страшне відкриття (Дарія Ярославська, 1951).
  • Але імператор приїхав неочікувано, серед зими, приїхав у жалобі, поховавши жону… (Павло Загребельний, 1974).

Таким чином, зазначила Юлія Мороз, в українській мові існують обидва ці слова. Можна використовувати й "неочікувано" й "несподівано", кому що більше подобається.

Раніше "Телеграф" розповідав, як правильно називаються ягоди українською мовою. Ми пояснювали, як не плутати "суницю" та "полуницю", а також "смородину" та "порічки".