Мама інженерка, а тато вчений: як виглядають батьки президента Володимира Зеленського та скільки їм років (фото)

Читать на русском
Автор
9179
Володимир Зеленський родом із Кривого Рогу, де все життя прожили його батьки Новина оновлена 14 вересня 2024, 13:16
Володимир Зеленський родом із Кривого Рогу, де все життя прожили його батьки. Фото Телеграф, Getty Images

Обидва батьки президента, на щастя, живі і вже на пенсії

Президент України Володимир Зеленський родом із Кривого Рогу. Там пройшло його дитинство, там жили його батьки – Римма Володимирівна та Олександр Семенович. В той час, коли Зеленський вирішив іти в президенти, батьки намагалися відмовити його, проте схвалили та підтримали його вибір стати політиком.

"Телеграф" вирішив з’ясувати, як зараз виглядають батьки президента України Володимира Зеленського, скільки їм років і що про них відомо.

Римма Володимирівна – мама Зеленського, що про неї відомо

Днями, 16 вересня, мати Володимира Зеленського Римма Володимирівна відзначить свій день народження — їй виповниться 74 роки. Відомо, що за освітою вона інженер. У молоді роки вони із сім’єю поїхали з Кривого Рогу до Монголії на роботу. Проте важкі умови праці швидко підірвали здоров’я, і сім’я повернулася додому через кілька років. Після цього Римма Володимирівна більше не змогла піти працювати.

мама Зеленського
Римма Володимирівна Зеленська

Батьки Володимира Зеленського, незважаючи на успіхи сина у кар’єрі в "Квартал 95", завжди залишалися за кадром. Інтерес до них швидко зріс після того, як Володимир Олександрович став президентом України. На той час батьки глави держави дали кілька інтерв’ю у пресі.

А про свою маму Володимир Зеленський завжди дуже тепло відгукувався, він розповідав, яка вона дбайлива і добра. Згадував також, як намагався допомагати батькам, відправити їх кудись на відпочинок, але вони завжди відмовлялися.

Олександр Семенович – батько президента, що про нього відомо

Олександр Семенович Зеленський – батько Володимира Зеленського, йому зараз 76 років. Відомо, що він є українським науковцем у галузі автоматизації геолого-маркшейдерського забезпечення у гірничій справі. Науковець, вчений, доктор технічних наук. З 1995 р. був завідувачем кафедри інформатики та інформаційних технологій Криворізького економічного інституту.

Відомо, що 1983 року Олександр Семенович захистив кандидатську дисертацію, а вже 2003 року — докторську дисертацію.

батьки Зеленського

У 2020 році спалахнув скандал із державними стипендіями для діячів науки, яку серед інших мав би отримувати і батько президента Олександр Семенович. 2 вересня 2020 року Кабінет Міністрів України виніс на засідання проект указу про присвоєння довічних стипендій для науковців. Цю стипендію мали присвоїти і Олександру Зеленському. Однак після галасу у ЗМІ проект зняли з розгляду без обговорення.

Через три роки 5 жовтня 2023 року прем’єр-міністр Денис Шмигаль підписав розпорядження про "Про призначення стипендій Кабінету Міністрів України за видатні заслуги у сфері вищої освіти". У списку із понад 120 вчених було також ім’я Зеленського Олександра Семеновича. Йдеться про стипендію у розмірі трьох прожиткових мінімумів, а це близько 8 тисяч гривень.

батьки Зеленського
Батьки Зеленського
Батьки Зеленського на його інавгурації. Фото: Getty Images

Раніше "Телеграф" розповідав про головні скандали за участю екс-глави ВП Андрія Богдана. Був "рукою Коломойського" та шепотів на вухо Зеленському.