Цибуля по 3 гривні, але фермери у розпачі. Що буде з цінами до Нового року та як блекаути все змінять
- Автор
- Дата публікації
- Автор
- 2132
Цибуля подешевшала до 3 грн проти 70 грн минулої зими
Цибуля по 3-5 гривень за кілограм замість минулорічних 50-70 – українські споживачі раді здешевленню борщового набору. Проте за низькими цінами стоїть драма фермерів: собівартість вирощування якісної цибулі становить 7-8 гривень, а гуртовики забирають її з поля за 3,50 гривні. Частина виробників навіть заорює поля з урожаєм.
"Телеграф" з'ясував у експертів галузі, що спричинило обвал цін на цибулю, чи буде овоч дорожчати взимку через блекаути та відключення електроенергії, як перевиробництво вдарило по аграріях і чи варто українцям робити запаси вже зараз.
Від 70 до 3 гривень: цінові гойдалки року
Ціни на цибулю пережили справжні американські гірки за останній рік. У 2024 році овоч коштував 50-70 гривень за кілограм, і споживачі не знали, де взяти, всі кинулися його садити. Результат – рекордне перевиробництво та обвал вартості.
Директор ФГ "ЛАН АГРО" Василь Сасько у коментарі "Телеграфу" розповів про масштаби проблеми:
Дуже гарний був рік для цибулі. І її вартість зараз - 4-5 гривень. Це вже поставка на магазини 5 гривень, 5,50 з бонусом, з НДС, все повністю.
За словами експерта, торік у цей період дефіцит на цибулю був такий, що не знали, де її брати. "Цибуля 50 гривень, 70 гривень і не знали, де брати. Вже такого не буде", – констатував Сасько.
Три причини обвалу: як перевиробництво знищило ціни
Перша причина – масове збільшення посівних площ через високу прибутковість минулого сезону. Після того, як у 2023-2024 роках ціни злетіли до небес, в цибулю вкинулися навіть непрофільні гравці.
"Агрономи з Херсона приїхали сюди, на центральну Україну. Потім у Закарпаття, Львівську область. Понабирали землі", – розповів Сасько. За його словами, у перший рік спробували, трохи посадили, до клімату звикли. "І потім вже 24-25 рік скільки "набомбурили", що вже не буде таких цін, як було".
Міжнародний експерт зі зберігання плодоовочевої продукції Павло Булгаков у коментарі "Телеграфу" таку ситуацію з цибулею пояснює ще і високим врожаєм цьогоріч. Він навів конкретні цифри: "Майже всі господарства фіксують додаткових 20-30 тонн з гектара стосовно минулого року. Є навіть господарства, які торік отримали 20-30 тонн з гектара, в цьому році — 100".
За офіційними даними державних структур, 11 тисяч гектарів цибулі засіяно в Україні. Але ця цифра не враховує багатьох дрібних виробників. У більшості господарств урожайність весняного посіву сягнула 70-90 тонн з гектара.
Друга причина – катастрофічний брак сховищ для зберігання. Не всі мають можливості для зберігання, щоб дочекатися кращих цін. Президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник у коментарі "Телеграфу" пояснив: "В Україні – хронічний дефіцит потужностей зі зберігання".
Навіть ті, в кого є де зберігати, продають зараз, бо не знають, що буде зимою, враховуючи війну і інші речі, –
додав експерт.
Фермери не хочуть брати на себе ризики: прилетить – не прилетить, буде світло – не буде. Гроші краще зараз, навіть якщо продавати дешевше.
Третя причина – погодні умови та проблеми з якістю. Булгаков детально розповів про наслідки затяжних дощів: "На фоні певного перевиробництва є ще проблематика у вигляді дощів, які почали впливати на якість і неможливість часто зібрати продукцію".
У багатьох навіть на сьогодні ще є продукція — цибуля в полі. За словами експерта, це суттєво впливає на цінову політику, тому що багато фермерів розуміють, що не зможуть зберігати цибулю.
Є цибуля, яка якщо протягом тижня не реалізується, то її просто треба буде викинути, –
попередив Булгаков.
Цибулю дешевше заорати, ніж зібрати
Найдраматичніша ситуація – коли фермерам вигідніше знищити врожай, ніж його збирати. Власник ФГ "Пан Білан" на Одещині Віталій Білан у коментарі ЗМІ розповів про реальні цифри: "Собівартість залежить від урожайності. Наразі цибуля високої якості коштує 7-8 гривень за кілограм. Це якщо вона отримала не лише азот, а й інші добрива, зокрема калій, профілактику від хвороб і була правильно зібрана".
Гуртовики забирають цибулю з поля в середньому за 3,50 гривні, зі складу – за 5 гривень за кілограм. У торговельних мережах овоч коштує від 8 гривень. У таких умовах заробляють ритейл і дистриб'ютори, але не фермери.
Сасько поділився власним досвідом спроби здати продукцію на переробку:
На переробку можуть взяти по 2 гривні. І зібрати коштує тільки 2 гривні витрати на людей". Плюс доставка – ще 1,50 гривні. "А потім тобі скажуть: "А що ти таке привіз? Вона не підходить, бо трохи мілкувата. Мені треба велику на переробку – калібр від 7+ см. Забирай". І виникає питання: де викинути? А кажуть – щоб викинути, треба заплатити 10 тисяч гривень, –
описав абсурдність ситуації фермер.
Булгаков підтвердив: "Є господарства, де цибуля досі в полі. У деяких вона примерзла. Деякі – вже заорюють поля з цибулею". Ще два тижні тому цибулю в Дніпропетровській області закуповували за 4 гривні за кілограм, але через приморозки частина врожаю зіпсувалася.
Фермери зараз не спекулюють, вони прагнуть вижити. Бо якщо підуть у мінус, то не зможуть вирощувати на наступний рік. Загалом цьогоріч постраждали усі, –
підсумував експерт.
Ще одна болюча проблема – катастрофічна нестача робочих рук. Сасько розповів про реалії:
Дуже важко з людьми зараз. Ручна праця треба, щоб збирали, але людей немає. Хлопців взагалі немає. Всіх забрали на війну, то дуже важко.
Чому не можна просто роздати цибулю людям
Здавалося б, логічне рішення – запросити людей самим збирати безкоштовно. Але Сасько пояснив, чому це не спрацює:
Це ще гірше буде. Якщо людям так зробити, то вони приїдуть і ще так насмітять, що після них ще треба повбирати.
За словами фермера, після таких "безкоштовних" зборів поле перетворюється на смітник: пляшки, стаканчики, пакети, бутерброди.
Як блекаути вплинуть на ціни взимку
Масштабні відключення електроенергії цієї зими створюють додаткові виклики для зберігання овочів. Тим, хто все ж таки вирішив закласти врожай, доведеться серйозно інвестувати.
Сасько навів конкретні цифри: "Холодильник на 800 тонн товару коштує 100 тисяч євро. Купляється генератор, нормальний Caterpillar коштує 3 мільйони 900 тисяч гривень". Він спробував китайський на 400 кіловат, але це, за його словами, не те. "Китай є Китай", – констатував фермер.
Раніше заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук попередив про можливе подорожчання: "Якщо світло вимикатимуть на кілька годин тричі чи чотири рази на тиждень – продукти зростуть у ціні не більше ніж на 7%. Але якщо відключення триватимуть по 8 годин щодня, подорожчання може сягнути до 30%".
Додаткові витрати на зберігання теж чималі. Сасько детально розписав:
Контейнера коштують 3,5-4 тисячі гривень, там зберігається тонна продукції. Плюс гривня на кілограм на місяць подорожчання йде на продукцію, щоб її обробити. Плюс усушка, плюс знову люди потрібні на сортування.
Про це "Телеграф" розповідав детальніше в матеріалі: Блекаут-інфляція: які продукти подорожчають першими у разі тривалих відключень
Експорт міг би врятувати ситуацію
Єдиний вихід для фермерів – експорт надлишків за кордон. Булгаков навів конкретну цифру:
Якщо відбудеться необхідна кількість експорту, орієнтовно 15 тисяч тонн, цінова політика підніметься до 7-8 гривень за кілограм.
За його словами, це дасть можливість фермерам залишитися на плаву й не дуже вдарить по споживачу. Проте поки що масового експорту не відбувається через різні бар'єри.
Що буде з цінами до Нового року
Експерти прогнозують кілька хвиль зміни цін у найближчі місяці. Баштанник пояснив загальну тенденцію: "До Нового року ціни особливо нічого не вплине, вона буде просто зростати. Не глобально, бо врожай великий".
За його словами, зростання буде у межах темпу інфляції та собівартості зберігання – 7-8% на місяць, не більше. "Щось десь буде зберігатися, щось десь буде втрачатися, гнити, викидатись, але цілком до весни вистачить", – спрогнозував експерт.
За прогнозами експерта, буде кілька вікон можливостей продажів – десь у лютому. "Там будуть такі гойдалки по якості. Ті, хто пропали, ті вже пропали. І далі ціна підніметься. Але теж короткостроково, як і в минулому сезоні. Там буквально на 2-3 тижні".
На виході зі сховища у квітні місяці цибуля може коштувати 6-7 гривень відпускної ціни, якщо відбудеться експорт 10-15 тисяч тонн.
Це не дасть великого навантаження на гаманець споживача, але дасть можливість фермеру вижити, не піти в мінуса, –
підсумував Булгаков.
Чи варто робити запаси цибулі
Експерти радять: якщо є умови для зберігання – можна закупитися зараз за низькими цінами. Баштанник зазначив: "Зараз на полях, де завгодно, багато цих овочів борщового набору". Проте він попередив про необхідність обирати якісну продукцію, бо через дощі частина овочів може погано зберігатися.
Сасько підтвердив проблему з якістю через вологу осінь – частина продукції може швидко псуватися навіть у сховищах.
Підвал теж вчорашній день. Треба холодильники, камери, тара, щоб зберігати, обдуви, –
пояснив фермер.
Для зберігання тонни цибулі в домашніх умовах достатньо звичайної вентиляції до квітня, якщо овоч зібраний якісно і до дощів. Проте Булгаков попередив: "Дуже багато в розрізі всього цього на якість зберігання буде впливати збір. Ручний чи механічний. Відповідно час, дощі, зрілість технологічна".
"Цибулі треба підсохнути. Якщо ґрунт вологий, починається вторинний розвиток кореневої системи, потрібні додаткові кошти на сушіння, вентиляцію", – додав Білан. Собівартість такої цибулі ще більше зростає.
Що з часником: складна культура залишається імпортною
Окремо експерти відзначили ситуацію з часником – ще одним улюбленим овочем українців. Булгаков повідомив невтішну статистику: за даними на 2021 рік, Україна забезпечує себе всього на 1% від свого споживання власним часником.
"Все інше – імпортоване. Особливо мається на увазі не в період збору часнику, а саме вже після початку процесу зберігання", – пояснив експерт. За його словами, навіть у нього, який супроводжує понад 60 тисяч тонн овочів різних видів щороку, не дуже великий досвід зберігання часнику.
"Буквально 2-3 сховища на всю Україну, які там професійно зберігають часник", – зазначив Булгаков. Коли мережам треба часник постійно, на постійній основі, їм простіше завозити імпортом.
Баштанник пояснив, чому українські фермери не поспішають освоювати цю культуру:
То складна культура, з дворічним циклом вирощування. Тому поки глобально не відбувається імпортозаміщення.