Макарони в Україні подорожчають. Настав час бігти в магазин і робити запаси?

Читать на русском
Автор
У продуктовому магазині Новина оновлена 19 листопада 2025, 13:37
У продуктовому магазині. Фото Freepik/Колаж Телеграфу

Самі виробники макаронів зазначають, що економія при закупівлі великих запасів буде мінімальною і не покриє витрат

Макаронні вироби можуть подорожчати до кінця 2025 року. При цьому експерти все одно не радять скуповувати вермішель про запас.

Економія на різниці в ціні буде незначною. Про це йдеться у матеріалі "Телеграфа" "В Україні скоро подорожчає популярний продукт. Причини вас здивують – мобілізація, блекаути та не лише".

Віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко стверджує, що у виробників достатньо і сировини, і ресурсів для виготовлення продукції. При цьому, наголосив він, економія не виправдає себе порівняно з тим, скільки коштів покупці "заморозять" у макаронах.

Своєю чергою керівник відділу збуту ФОП "Стась" (ТМ "Ярка") Валерій Сердюков вважає, що панікувати зайве. "Ціна виросте не так критично. Сказати, що там потрібно закупити кожному по три мішки — ну навіщо? Вони нікуди не подінуться", — прокоментував він можливі наслідки ажіотажу. Він зазначив, що макарони є продуктом тривалого зберігання тому, за бажанням, можна купити їх трохи більше, ніж зазвичай, однак робити великі запаси недоцільно.

Проте комерційний директор Київської макаронної фабрики Юрій Саєнко зазначив, що чи робити запаси, залежить від уподобань людини.

"Це продукт, який не псується, і я думаю, що тушкованка, макаронні вироби — це речі, які мають бути в кожному господарстві, як сіль та сірники", — вважає він.

При цьому деякі виробники взагалі не бачать причин для паніки та не бачать причин для подорожчання своєї продукції, оскільки працюють на сировині, закупленій за старими цінами.

Втім, Юрій Саєнко назвав це "казками".

Наша фабрика виробляє 1000 тонн продукції на місяць. На рік це 12 000 тонн. Яка фабрика має такі потужності для зберігання борошна? Нема такого.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав, що гречка, яка зараз продається у магазинах за ціною 30-35 гривень, є залишками врожаю минулого року. Новий коштує вже дорожче.