Суперечка Києва та Мінкультури через Гостинний двор: суд виніс остаточне рішення

Читать на русском
Автор
Гостинний двір
Гостинний двір. Фото kyivcity.gov.ua

Будівля була збудована у 1809 році

Суд підтвердив законність зміни статусу Гостинного двору на Подолі в історичній частині Києва з місцевого на національне значення. Таким чином, міська влада остаточно програла багаторічну суперечку за пам’ятку з державою.

"Шостий апеляційний адміністративний суд не задовольнив апеляційну скаргу ТОВ "Укрреставрація" на рішення Київського окружного адміністративного суду у справі за позовом "Укрреставрації" до Кабінету Міністрів та МКІП. Позов стосувався визнання протиправною та недійсною постанови Кабінету Міністрів від 19 травня 2010р. пам’яток культурної спадщини у частині зміни категорії пам’ятника місцевого значення "Гостинний двір" на пл. Контрактовій, 4 у Києві на категорію національного значення", — повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики.

Там пояснили, що таким чином рішення Київського окружного адміністративного суду від 3 серпня 2023 року набуло законної сили. Суд врахував доводи Кабінету Міністрів, Мін’юсту та МКІП щодо безпідставності позовних вимог та підтвердив законність зміни категорії пам’ятника Гостинний двір із місцевого на національне значення.

Нагадаємо, у червні 2021 року Фонд державного майна України передав "Гостинний двір" у сферу управління МКІП, у травні Уряд змінив категорію пам’ятників "Комплекс споруд Контрактової площі" та "Гостинний двір" у м. Києві на категорію національного значення. Їм було присвоєно відповідні охоронні номери. Однак влада Києва намагалася оскаржити це рішення.

Гостинний двір – пам’ятка національного значення, об’єкт культурної спадщини на Контрактовій площі (на Подолі) у Києві. Він був побудований в 1809 році замість старого двору.

Як повідомляв "Телеграф", на вулиці Ярославській (теж історичний Поділ) знесли 200-річний будинок, який був взірцем київської житлової дерев’яної забудови ХІХ ст. За даними ЗМІ, на місці садиби за адресою Ярославська, 13-Б хочуть звести "клубний будинок".