Залишки соснового бору у Києві планують оголосити пам'яткою природи: що це значить

Читать на русском
Автор
29 сосен віком 100-250 років Новина оновлена 17 квітня 2024, 14:21
29 сосен віком 100-250 років. Фото Колаж "Телеграфу"

На території забороняються будь-які види рубки

У Київської міської ради з'явився проєкт рішення про оголошення ботанічною пам'яткою природи місцевого значення "Залишки соснового бору". Цей природний об'єкт розташований у Дніпровському районі столиці.

Про це йдеться на офіційному сайті міськради. "Залишки соснового бору" – це група з 29 сосен звичайних, вік яких сягає 100-250 років.

Цінні екземпляри ростуть у межах Воскресенського житлового масиву, а саме на схід від Воскресенського проспекту та на північ від проспекту Алішера Навої до вулиці Петра Запорожця.

Сосна поруч з будинком № 16б (Воскресенський проспект). Вік дерева — понад 130 років

Згідно з проєктом рішення, "Залишки соснового бору" не будуть вилучатися з користування землекористувачів. Натомість оголошення їх пам'яткою природи місцевого значення передбачає:

  • Захист дерев від вирубки та інших видів пошкодження.
  • Заборону на будь-яку господарську діяльність, що може негативно вплинути на стан пам'ятки природи.
  • Проведення регулярних наукових досліджень та моніторингу стану дерев.
  • Створення інформаційних табличок та стендів, що знайомлять киян пам'яткою природи.
Сосна поряд з будинком № 16в на Воскресенському проспекті. Вік дерева – понад 170 років

"Землекористувачем земельної ділянки, на якій зростають природні об’єкти, та балансоутримувачем дерев є Комунальне підприємство "Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Дніпровського району м. Києва", Управління освіти Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації. Прийняття даного рішення забезпечить належні умови для збереження у природному стані цінного екземпляру рослинного світу столиці та проведення подальших наукових досліджень", — зазначається у проєкті рішення.

Ділянка ботанічної пам'ятки на карті

Також підкреслюється, що на території пам'яток природи суворо забороняється будь-яка діяльність, що може призвести до їх знищення, погіршення стану або зміни їх природного вигляду. Зокрема, забороняються суцільні, поступові, лісовідновні та прохідні рубки, видалення захаращеності.

Дві сосни близнюки зростають поруч з будинком № 8б по вулиці Петра Запорожця, вік — понад 140 років.

Раніше "Телеграф" писав, що у Києві хочуть врятувати обміліле озеро Синє. Вже шукають підрядника для виконання першочергових заходів для порятунку водойми.