У Києві знаходиться найбільший храм кришнаїтів у Європі: який він має вигляд і що приховує всередині (фото)

Читать на русском
Автор
1299
Ілюстрація
Ілюстрація. Фото Колаж "Телеграфу"

Щодня сюди приходить дуже багато людей

На столичній Куренівці знаходиться найбільший храм кришнаїтів у Європі – Київський храм Міжнародного товариства свідомості Крішни. Він здатний одночасно вмістити до 1000 чоловік, а сама шестиповерхова будівля виглядає досить вражаюче.

Редакція "Телеграфу" вирішила розповісти своїм читачам про цей незвичайний храм, який здіймається над звичайним приватним сектором і готовий прийняти кожного бажаючого навчитися бути "щодня щасливим".

Історія храму

Масштабне будівництво храму розпочалося у 1992 році і тоді ж він відчинив свої двері для відвідувачів.

Під будівництво кришнаїти самотужки придбали ділянку в приватному секторі і спочатку планували побудувати щось невелике, проте тут з’явився величезний шестиповерховий храм.

Будівництво було завершено у 2011 році, але внутрішні оздоблювальні роботи тривали ще кілька років.

Невеликі Гаура-Нітай були встановлені у храмі у 1995 році, а великі Гаура-Нітай у 1997 році.

Гаура-Нітай – це божества, що зображують Крішну у його наймилостивішій формі. Праворуч — втілення Крішни, що з’явилося близько 500 років тому в Бенгалії, а зліва — названий брат Крішни та його вічний супутник.

Київський Храм є великою шестиповерховою цегляною будівлею з кількома корпусами. Велика та вражаюча вівтарна прикрашена традиційною чорно-білою мармуровою підлогою, інтер’єр відрізняють круговий балкон, великі вікна, а також гарний різьблений вівтар.

Храм включає ашрами для чоловіків і жінок, а також номери для старших гостей. У будівлі, що стоїть поруч, розташована Київська духовна академія вайшнавської освіти.

Будівля храму здатна одночасно вмістити до 1000 чоловік, а до війни тут щодня збиралося по 300-400 кришнаїтів.

Хто може відвідати храм

Усіх бажаючі без проблем можуть відвідати храм, де регулярно влаштовують лекції та екскурсії, а також годують нужденних гарячими обідами. Їжу тут пропонують ситну, але вегетаріанську, оскільки кришнаїтам заборонено вживати продукти тваринного походження, окрім молочки.

Особливість київської громади — розвиток глибоких та дбайливих стосунків між відданими. Це стало основним напрямом починаючи з 2000 року, коли в храмі була введена системи наставників.

Найкраща пора року для відвідування: весна та осінь.

У зв’язку з війною великі групи відвідувачів одночасно не приймають, але із задоволенням запрошують людей індивідуально або з друзями (до 5 осіб).

Правила перебування у храмі

У вівтарну потрібно заходити без взуття, тому обов’язково візьміть із собою шкарпетки (підлога мармурова і взимку дуже холодна).

Для жінок рекомендується одягнути щось цнотливе, довге і не дуже вузьке. Або можна взяти з собою хустку і пов’язати її на стегна.

Також враховуйте, що більшість часу потрібно буде сидіти на підлозі. Одягайте зручний одяг, який і не сковує ваші рухи. Для тих, кому сидіти на підлозі важко, є стільці та лавочки.

Влітку в храм можуть не пустити в коротких шортах, спідницях, майках з глибоким декольте та іншому надто відвертому одязі. Це правило стосується і чоловіків, і жінок.

Також заборонено курити та розпивати спиртні напої на території храму. Заборонено приводити тварин (навіть найменших).

Можна приходити із дітьми. До 18 років діти можуть перебувати у храмі лише у супроводі батьків.

У всьому іншому суворих заборон та обмежень немає.

Адреса храму : провулок Зоряний, 16 (вул. Білицька)

Телефон для довідок : +38098-551-59-53

Сайт доступний за посиланням.

Храм знаходиться на вулиці Білицькій

Для довідки: Крішнаїзм — це група незалежних релігійних традицій усередині вішнуїзму, заснованих на поклонінні Крішні як верховному богу, а не аватарі Вішну. Один із найвпливовіших і найпопулярніших напрямків вайшнавізму та індуїзму в цілому.

Деякі дослідники розглядають кришнаїзм і вайшнавізм як незалежні один від одного напрями індуїзму, а "Бхагавадгіту" — як першу систему саме кришнаїтської теології.

Нагадаємо, що в мережі було опубліковано унікальну кінохроніку 1963 року, на якій можна побачити перші турнікети на станції метро "Хрещатик" та реакцію на них пасажирів.

Автоматичні турнікети приймали 5-ти копійчані монети та значно прискорювали процес оплати проїзду. Завдяки впровадженню "технологічної новинки" кількість паперових квитків почала різко знижуватися, а черги на вході до підземки стали набагато меншими.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, чим був відомий культовий київський ресторан "Рів’єра" на набережній. Заклад міг похвалитися шикарними краєвидами на Дніпро та пропонував гостям скуштувати осетрину та сьомгу, чорну ікру, а також страви з різноманітної дичини, яку відловлювали у довколишньому лісі.