Стартували найбільші навчання НАТО за останні 40 років: за легендою воюють із РФ

Читать на русском
Автор
Що відомо про навчання НАТО Новина оновлена 31 січня 2024, 12:28
Що відомо про навчання НАТО. Фото Відкриті джерела

Братимуть участь у масштабному заході всі країни НАТО та кандидат на вступ до альянсу — Швеція

С 31 січня НАТО розпочало свої найбільші навчання Steadfast Defender-2024 з часів Холодної війни. У них беруть участь понад 90 тисяч військових. "Телеграф" розповідає, що таке ці навчання і як вони проходитимуть.

Масштабні навчання Північноатлантичного Альянсу є демонстрацією нової готовності НАТО. Головнокомандувач Об’єднаними збройними силами альянсу в Європі Крістофер Каволі зазначив, що сценарій маневрів Steadfast Defender — напад РФ на територію союзників, який наводить у чинність статтю 5 договору НАТО про колективну оборону.

У навчаннях буде залучено понад 50 кораблів, від авіаносців до есмінців. Також буде понад 80 винищувачів, безпілотників, вертольотів, понад тисячу одиниць бойових машин, у тому числі 133 танки та 533 бойові машини піхоти.

До речі, братимуть участь усі країни НАТО та кандидат на вступ до альянсу – Швеція. Маневри продовжаться до кінця травня і за ці чотири місяці охоплять європейську територію від Норвегії до Румунії.

Цей великий захід повинен показати, що НАТО здатне вести й підтримувати складні операції на суші, морі, повітрі, кіберпросторі та космосі "впродовж тисяч кілометрів від Крайньої Півночі до Центральної та Східної Європи та в будь-яких умовах".

Варто додати, що найбільшими маневрами останніх десятиліть вважалися Trident Juncture ("Єдиний тризуб"). У 2018 році у них брали участь понад 50 тисяч військових. Останні справді великі навчання були проведені НАТО ще 1988 року. Тоді було залучено 125 тисяч солдатів.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що Білорусь поскаржилася, що не отримала запрошення від НАТО на найбільші навчання. Крім того, РБ не попередили про це. У Міноборони Білорусі заявили, що це є порушення Віденського договору ОБСЄ.