ЄС розпочне військову місію проти хуситів у Червоному морі: Боррель назвав строки

Читать на русском
Автор
Військо-морська місія не передбачатиме ударів по хуситам
Військо-морська місія не передбачатиме ударів по хуситам. Фото Колаж "Телеграф"

Ніхто їй не буде перешкоджати

Держави-члени Європейського Союзу хочуть запустити військово-морську місію в Червоному морі, щоб захистити кораблі від атак єменських хуситів. Планують здійснити це вже найближчими тижнями — до середини лютого.

Таку заяву зробив високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель перед зустріччю міністрів оборони ЄС. Про це пише Reuters.

У середу, 31 січня, на зустрічі визначать структуру цієї місії, а також оберуть країну, яка головуватиме. Також міністри визначать, де буде штаб-квартира місії та хто і з якими ресурсами братиме в ній участь.

Операція ЄС матиме назву Aspides, що означає захисник. Боррель наголосив, що місія не передбачатиме ударів по хуситах.

"Не всі країни-члени захочуть брати участь, але ніхто не буде перешкоджати. Я сподіваюся, що 17 лютого місію можна буде розпочати. Наша мета полягає в тому, щоб вибрати провідну країну та визначити, де буде штаб-квартира місії, хто братиме участь і з якими ресурсами", — сказав високий представник ЄС.

Зазначається, що Франція, Греція та Італія вже виявили зацікавленість очолити місію. Також 7 країн заявили про готовність надіслати військово-морську підтримку. Нова місія в Червоному морі базуватиметься на тих місіях ЄС у регіоні, які вже і так функціонують.

Водночас США та Велика Британія обирають удари безпосередньо по хуситах як засіб протидії їм.

Раніше "Телеграф" писав, що негаразди в Червоному морі починають створювати проблеми Україні. І справа не лише в тому, що союзники змушені відволікатись.