Рокірування кандидатів на виборах президента США: все, що відомо

Читать на русском
Автор
1908
Камала Гарріс – новий майбутній кандидат від демократів Новина оновлена 22 липня 2024, 07:35
Камала Гарріс – новий майбутній кандидат від демократів. Фото Adam Schultz

Байден знявся з виборів президента – що тепер буде з кандидатом від демократів

Президент США Джозеф Байден 21 липня офіційно повідомив, що виходить із передвиборчих перегонів. Він додав, що виконуватиме свої обов'язки лідера держави до кінця президентського терміну.

Останнім часом на Байдена чинився величезний тиск у контексті майбутніх виборів, оскільки у багатьох виникли сумніви, що його здоров’я дозволить йому обіймати президентську посаду ще 4 роки. Сам Байден до останнього моменту не хотів знімати кандидатуру, через що в нього почалися проблеми: десятки демократів офіційно звернулися до нього з вимогою піти, а спонсори заморозили 90 млн доларів пожертв. Колишній президент США Барак Обама нещодавно заявив, що Байден зараз має дуже низькі шанси на перемогу. Йому потрібно тверезо оцінити перспективи та подумати щодо того, щоб не брати участь у передвиборчих перегонах.

Видання Politico написало, що Байден останні кілька днів перед тим, як оголосити про своє рішення, проводив консультації зі своїми старшими помічниками. Шляху до перемоги ніхто не бачив, тому вже ввечері 20 липня Байден сказав невеликій групі наближених осіб, що готовий до "альтернативного фіналу". 21 липня президент особисто подзвонив віцепрезиденту Гарріс, голові штабу Джеффу Зінтсу та голові кампанії Джен О'Меллі Діллон, щоб повідомити їх про рішення, а також довів інформацію до відома старших радників. А ось низовий персонал виявився не готовим до такого оверштагу.

Тим часом Майк Джонсон, спікер Палати представників, вже "по гарячих слідах" висунув був вимогу до Байдена піти у відставку. Білий дім, коментуючи цю заяву, сказав, що Байден планує працювати до кінця свого президентського терміну.

Байден, доречі, став першим президентом США за останні понад 50 років, який відмовився від висування на другий термін – за законом, президент США може займати посаду не більше двох термінів. До нього те ж саме зробив у 1968 році Ліндон Джонсон, у якого на тлі війни у В'єтнамі дуже сильно впав рейтинг.

Новий кандидат

21 липня, в той же день, як Байден зняв кандидатуру, віцепрезидент США Камала Гарріс заявила, що буде балотуватися у президенти США. Її кандидатура отримала величезну підтримку, оскільки Байден виступив саме на її користь.

Тепер Харріс повинні офіційно обрати або за допомогою віртуального голосування, або за допомогою конвенції. Обирати її будуть кілька тисяч делегатів від виборців-демократів. Інші кандидати також можуть приєднатися до перегонів.

Реакція на відхід Байдена

Рішення Байдена знятися з виборів підтримали провідні діячі демократів. Зокрема підтримку Байдену висловили Білл та Гілларі Клінтони, експрезидент США Барак Обама, а також ексспікер Палати представників Ненсі Пелосі. Втім, не всі з них підтримали саме Камалу Гарріс, як нового кандидата.

Президент України Володимир Зеленський подякував Байдену за сильні рішення та "непохитну підтримку боротьби нашої країни за свободу". Він зазначив, що Україна завжди буде вдячна президенту за те, що він підтримав її у найдраматичніший момент її історії.

"За останні роки було прийнято багато сильних рішень, які запам'ятаються як сміливі кроки, що їх зробив президент Байден у відповідь на складні часи. І ми поважаємо його сьогоднішнє важке, але сильне рішення", – написав він.

Трамп традиційно відреагував на зняття Байдена з виборів образами та істеричними дописами у соціальних мережах. Зокрема він назвав Байдена "найгіршим президентом в історії США", а Камалу Гарріс, на його думку, буде легше перемогти, ніж чинного хазяїна Овального кабінету.

"Всі, хто його оточував, включаючи його лікаря і ЗМІ, знали, що він не здатний бути президентом, і він ним не був — а тепер подивіться, що він зробив з нашою країною: мільйони людей перетинають наш кордон, абсолютно неперевірених і неперевірених, багато з них з в'язниць, психіатричних лікарень, а також рекордна кількість терористів. Ми сильно постраждали від його президентства, але ми дуже швидко виправимо завдану ним шкоду", — написав Трамп.