Чи візьме Трамп участь у виборах? Суд у США визначається з тонким моментом

Читать на русском
Автор
527
Дональд Трамп Новина оновлена 09 лютого 2024, 12:20
Дональд Трамп. Фото nbcnews.com

Розгляд справи Трампа відбудеться перед первинними виборами до Колорадо, які призначені на 5 березня

Верховний суд США може поновити право Дональда Трампа на участь у президентських виборах у 2024 році. Американський бізнесмен подав апеляцію у справі про штурм Капітолію і суд прискорив її розгляд напередодні первинних виборів у Колорадо, які відбудуться 5 березня.

Про це пише The Wall Street Journal. У виданні зазначили, що напередодні судді з різних ідеологічних кіл заявили, що саме Конгрес, а не окремі штати, повинні встановлювати стандарти, за якими кандидат у президенти може бути дискваліфікований за заколот.

Нагадаємо, що Верховний суд Колорадо, посилаючись на конституційне становище, ухвалене після Громадянської війни, у грудні не допустив Трампа до президентських виборів у штаті. Там пояснили, що екс-президент брав участь у заколоті, підбурюючи своїх прихильників до нападу на Капітолій США 6 січня 2021 року. Так політик мав намір зупинити сертифікацію перемоги президента Джо Байдена на виборах у листопаді 2020 року. Колишній президент після цього одразу подав апеляцію до Верховного суду США.

"Якщо позицію Колорадо буде підтримано, то, безперечно, з іншого боку буде проведено процедуру дискваліфікації", — сказав голова Верховного суду Джон Робертс.

Він припускає, що штати по всій країні вживуть заходів партійної відплати.

"Значна кількість штатів скаже: хоч би хто був кандидатом від демократів, ви виключені з бюлетеня. А в інших — за кандидата від республіканців — ви виключені з бюлетенів", — заявив він.

У свою чергу Джейсон Мюррей, який представляє інтереси шести республіканців та незалежних виборців з Колорадо, які подали позов про дискваліфікацію Трампа, відкинув такі побоювання.

"Положення про дискваліфікацію не діє вже 150 років. І це тому, що нічого подібного 6 січня ми не бачили з часів Реконструкції. Заколот проти Конституції — це щось екстраординарне", — сказав він.

Раніше Телеграф писав, що колишній президент США Дональд Трамп більше не має президентської недоторканності. Тому може виступати у справі про захоплення Капітолію з тими самими правами, як і звичайні підозрювані.