"Літня людина з поганою пам’яттю": Байден різко відповів на сумніви у своїх розумових здібностях

Читать на русском
Автор
Джо Байден
Джо Байден. Фото facebook.com/joebiden

Найбільше його зачепило твердження, що він нібито не пам’ятає дату смерті сина

Президент США Джо Байден емоційно відреагував на доповідь спеціального прокурора, який поставив під сумнів пам’ять і гостроту розуму 81-річного президента. Його дуже зачепили ці звинувачення.

Коли спецпрокурор доводив, чому Байдену не будуть пред’явлені звинувачення за неправильне поводження з секретними документами, він сказав, що президент США може виглядати як "літня людина з добрими намірами та поганою пам’яттю", пише Washington Post. Байден погодився лише з однією частиною затвердження.

"Я справді з добрими намірами, і я літня людина — але я знаю, що я, чорт забирай, роблю", — заявив Байден під час звернення до нації з Білого дому, час від часу переходячи на крик.

Найбільше президента США зачепило твердження зі звіту, що нібито він не пам’ятає дату смерті його сина Бо. Він помер від раку у 2015 році, коли його батько був віцепрезидентом.

"Є навіть згадка про те, що я не пам’ятаю, коли помер мій син. Як, чорт забирай, він посмів порушувати це питання?" — обурився Байден, додавши, що щодня згадує смерть сина.

Під час звернення Байден розмовляв без телесуфлера. Він відповідав на запитання репортерів та повертався до трибуни, щоб дати відповідь на додаткові запитання.

"Дивіться, моя пам’ять не ослабла — моя пам’ять гаразд. Подивіться, що я зробив відколи став президентом. Ніхто з вас не думав, що я зможу пройти те, що я пройшов. Як це вдалося? Знаєте, я просто забув, що відбувається", — з іронією зазначив Байден.

Варто зазначити, що спецпрокурор США піддав пам’ять голови Білого дому критику у звіті про неправильне поводження Байдена з секретними документами, виявленими в гаражі його приватної резиденції. Спецпрокурор вважає звинувачення необґрунтованими.

"Мені було приємно бачити, що він дійшов твердого висновку, що проти мене не слід висувати звинувачення у цій справі. Це було вичерпне розслідування", — сказав Байден.

Водночас за недавній час Байден двічі виявив ознаки забудькуватості. Днями, виступаючи у Нью-Йорку на заході зі збору коштів, Байден згадав розмову з лідерами G7 у 2021 році, стверджуючи, що там був присутній федеральний канцлер Німеччини (1982—1998), тоді як Гельмут Коль помер у 2017 році.

"І тоді Гельмут Коль повернувся до мене і сказав: "Що б ви сказали, пане президенте, якби ви взяли в руки London Times і дізналися, що 1000 людей виламали двері британського парламенту, вбили кількох поліцейських дорогою туди, щоб не дати прем’єр-міністру вступити на посаду", — сказав він.

Також днями на зустрічі з виборцями у Лас-Вегасі Байден заявив, що нещодавно зустрічався з експрезидентом Франції Франсуа Міттераном. Політик помер 1996 року.

"Одразу після того, як мене обрали, я поїхав на зустріч G7 з лідерами країн НАТО, це було на півдні Англії, я сів і сказав: Америка повернулася. І Міттеран із Німеччини, тобто з Франції, подивився на мене і запитав: на скільки ви повернулися? Я подивився на нього, і канцлер Німеччини сказав: що ви відповісте, пане президенте?", — сказав голова Білого дому.

Як повідомляв "Телеграф", Джо Байден обурився, що союзники України відступають, коли "Путін настає на п’яти". Так, президент США прокоментував провал законопроєкту про допомогу Україні.