Австрія відмовилася видавати Україні ексголову НБУ, якого розшукують: названо причину

Читать на русском
Автор
Кирило Шевченко
Кирило Шевченко. Фото facebook.com/KyryloShevchenkoCEO

Запит на екстрадицію підозрюваного подавали ще минулого року

Колишній очільник Нацбанку Кирило Шевченко втік до Австрії восени 2022 року через звинувачення в корупції. Його підозрюють у розтраті коштів Укргазбанку шляхом зловживання своїм службовим становищем, а також у створенні злочинної організації та легалізації коштів. Українська влада подала запит на екстрадицію підозрюваного, однак Австрія відмовила, посилаючись на "воєнний стан в Україні".

Про це пише австрійське видання Der Standard. В коментарі якому, Шевченко наполягає на своїй невинуватості й заявляє про політичне переслідування з боку Офісу президента.

"Мене переслідують з політичних мотивів, пов'язаних із роботою на посаді голови Національного банку України. Всі ці звинувачення сфабриковані. Це та сама практика, яку Путін використовує проти власного народу. Вони хочуть публічно продемонструвати, що відбувається з тими, хто не слухається", — заявив Шевченко у коментарі виданню.

Зазначимо, Шевченко втік з України у вересні 2022 року, за місяць до офіційної відставки. Невдовзі після цього він подав заяву на отримання політичного притулку в Австрії, де й досі перебуває.

Україна подала прохання про екстрадицію підозрюваного у корупції, однак австрійські суди відхилили запит. Видання Der Standard, посилаючись на владу, пише, що "передача Шевченка Україні наразі неможлива через воєнний стан". Також, зазначають у виданні, через війну в Україні Шевченку буде дозволено залишатися в Австрії, навіть якщо влада не надасть "офіційний притулок".

Водночас варто зауважити, що адвокати Шевченка заявляли про те, що добровільно повернутися в Україну він не може, бо в такому разі втратить статус прохача притулку. Однак, разом з тим, ще раніше у захисту була інша версія. Так, під час обрання заочного запобіжного заходу адвокат підозрюваного говорив, що Шевченко не може повернутися в Україну, бо проходить лікування, яке нібито не дозволяє тривалі переїзди, — пише Центр протидії корупції.

Контекст

Кирило Шевченко очолив НБУ у серпні 2020-го, до цього з жовтня 2014-го він обіймав посаду першого заступника, в.о. голови правління Укргазбанку, а з 28 травня 2015-го до 15 липня 2020 року був головою правління банку.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав, що разом з ексголовою Нацбанку підозру отримав і тодішній голова Рахункової палати та екснардеп Валерій Пацкан.