Варто давно забути: 5 міфів про зарядку телефону, в які досі вірять

Читать на русском
Автор
957
Розвиток технологій перетворив деякі правила на міфи
Розвиток технологій перетворив деякі правила на міфи. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Ці правила були актуальними у минулому столітті

Серед корисних правил заряджання телефону зустрічається чимало міфів. Вони колись дійсно були правдивими, а зараз вже втратили свою актуальність.

Повʼязано це з розвитком технологій та модернізацією самих гаджетів. Тож портал iTechUa наводить п’ять найбільш популярних міфів про зарядку телефону, які вже варто викинути з голови.

Заряджати смартфон потрібно до 100%

Це міф ще з часів кнопкових телефонів, який з сучасними девайсами немає нічого спільного. Але чимало людей досі впевнені, що телефон потрібно розряджати до 0%, після чого обов’язково заряджати до 100%.

І це мало місце бути ще у XX столітті, коли телефони мали нікель-метал-гідридні і нікель-кадмієві акумулятори. От вони дійсно могли втрачати місткість, якщо заряджались не до 100% і не від 0%. Сучасні смартфони оснащені літій-іонними аналогами, які не втрачають свою місткість від цього, а навпаки довше служать, якщо дотримуватись правила 80/20.

Залишати телефон на зарядці на цілу ніч не можна

Це міф також був актуальним для нікель-метал-гідридних акумуляторів. Такі телефони не рекомендували заряджати до 100% і залишати далі без нагляду, оскільки міг статися перезаряд через подальше надходження енергії. Вони навіть мали спеціальний звуковий сигнал для сповіщення про повну зарядку. Але сучасним телефонам із сучасними батареями від цього ні гаряче, ні холодно.

Наразі гаджети мають вбудовані контролери, які автоматично припиняють заряджання, коли мобільний телефон досягає 100% заряду. Якщо за ніч заряд смартфона падає на 1-2%, контролер починає заряджати знову і вчасно зупиняється. Це не шкодить акумулятору.

Швидка зарядка небезпечна для телефону

Поспішаючи, користувачі смартфонів можуть заряджати свої телефони кілька разів на день швидкою зарядкою. Дехто стверджує, що це небезпечно для мобільних телефонів. Дійсно, п'ять років тому мобільні телефони заряджалися 10-ватними адаптерами, які на той час вважалися дуже потужними. Однак більш сучасні моделі пропонують, наприклад, 240 Вт потужності. Завдяки таким пристроям енергія мобільного телефону відновлюється за 10 хвилин.

Теоретично, швидка зарядка дійсно може бути небезпечною. Однак виробники розробили різні рішення:

  • замість одного великого акумулятора вони ставлять два маленьких, кожен з яких видає 120 Вт замість 240 Вт;
  • встановлюють датчики на смартфони, щоб вони могли контролювати температуру;
  • приєднують контролери до джерела живлення або до самого пристрою, щоб обмежувати потужність за потреби.

Користуватись телефоном на зарядці — зась

Основна небезпека полягає в тому, що акумулятор може перегрітися. Однак це не означає, що ви не можете грати в ігри на телефоні, поки він заряджається. Це тому, що існують відомі контролери, які обмежують струм, що подається на телефон, коли температура батареї починає наближатися до небезпечного рівня.

Неоригінальна зарядка нашкодить телефону

Вважається, що мобільні телефони можна заряджати лише оригінальними зарядними пристроями. Інакше можна пошкодити акумулятор і сам гаджет. Проблема не у фірмовому блоці живлення та дротах, а у двох основних моментах.

Перший полягає в тому, що дешеві зарядні пристрої, куплені в невідомих магазинах, вийдуть з ладу швидше, оскільки в них використовуються неякісні компоненти. Другий — навіть якщо ваш смартфон підтримує швидку зарядку, неоригінальний зарядний пристрій може не підтримувати швидку зарядку і сповільнювати заряджання вашого смартфона.

Також, якщо ваш смартфон підключений до адаптера живлення на 240 Вт, а він підтримує лише 18 Вт, не варто хвилюватися. Добре відомий вбудований контролер зменшує потужність і запобігає перегріванню.

Раніше "Телеграф" писав про кілька простих правил, які дозволять уникнути зниження місткості акумулятора та продовжать життя вашому телефонові.